2N2020_07

Home Forum Newsletter 2N2020_07

Viewing 4 reply threads
  • Author
      Anonymous
      Inactive

Dzień dobry.
      Gratuluję panu cynik9 popełnienia treściwego postu newsletter.

W temacie ZKB Gold ETF pozwalam sobie wkleić informacje uzupełniające, jeśli chodzi o Niemcy (przetłumaczone googlem)

źródło

Przez długi czas dyskutowano o karach podatkowych dla ZFB Gold ETF (ISIN: CH0047533523) i ZKB Silver ETF (ISIN: CH0183135976) miałby niezwykle negatywny wpływ na inwestorów prywatnych. Dystrybucje podlegałyby opodatkowaniu w całości powiększonej o 70% wzrostu ceny, tj. Różnicy między ceną na koniec roku i na początku roku. Ponadto, niezależnie od wzrostu wartości, co najmniej 6% ostatniej ceny wykupu na koniec roku podlegałoby opodatkowaniu, nawet gdyby wystąpiły straty.

Cały zysk pośredni powinien zostać opodatkowany, gdyby został sprzedany w ciągu bieżącego roku. Gdyby tego nie można było ustalić, 6% wpływów ze sprzedaży zostałoby opodatkowanych. To opodatkowanie karne, które jest również znane jako opodatkowanie ryczałtowe, nie wchodzi w grę od października 2014 r. (ETS, 09.10.2014 – C-326/12), ponieważ zbytnio ograniczyłoby swobodny przepływ kapitału.

W rezultacie możliwe jest inwestowanie w ETF metali szlachetnych z Zürcher Kantonalbank bez obawy przed karami podatkowymi lub niekorzystnym traktowaniem podatkowym.

Inwestorom niemieckim nie jest łatwo zainwestować w ZKB Gold ETF. Wiele banków przeszkadza i nie pozwala na handel ETF-ami metali szlachetnych banku kantonalnego w Zurychu. Musisz sprawdzić, czy Twój bank na to pozwala. W przypadku wielu banków jest to jednak możliwe jako zamówienie zagraniczne za pośrednictwem szwajcarskiej giełdy papierów wartościowych. Mogą tu jednak wystąpić znaczne koszty. Sprawdź katalog kosztów swojego brokera, aby dowiedzieć się dokładnie, jakie opłaty musiałbyś zaakceptować, aby zainwestować w ETF.

Anonymous
      Inactive

Witam
      Ad http://swissquote.com/ …opisanym w w/w newsletter – czy byłby to dla Pana duży problem w jednym miejscu zebrać kpl opłaty tego maklera.
      Przeczytałem wątek w którym pisaliście o nim w lutym i marcu, ale nie ma tam ‘cyferek’, a szczególnie chodzi mi o takie ‘mniej widoczne’ na pierwszy rzut oka opłaty, dla laika.
      np. cena za przechowywanie aktywów, ile transakcji trzeba zrobić w roku zeby nie ponosić dodatkowych opłat, ile kosztuje wpłata ( np. dzisiaj dostałem info z DiF Broker :”Prowizja bankowa za transfer przychodzący to 5,20 EUR niezależnie od wielkości przelewu. Dodatkowa opłata amerykańskiego banku pośredniczącego, która nie jest możliwa z góry do oszacowania, lecz szacowane minimum to 50EUR. Przelew idzie zazwyczaj do 5 dni roboczych.”)
      te 50 euro za wpłat to jakiś … noo dobra .. jaki jest koszt wypłaty, czy pobierają podatek “u źródła’ przy wypłacie i jakiej wysokości …jaka jest minimalna kwota wpłaty, lub czy mają minimalne limity wpłat lub minimalne stany rachunku ..

z góry dziękuję za info i pozdrawiam Robert

investorr
      Participant

Cześć robert.zak8,

Inwestuję przez Swissquote. Postaram się napisać do końca tygodnia jak najwięcej praktycznego info o tym brokerze w poniższym temacie.

Forum > Inwestowanie › jaki broker, 2019

Pozdrawiam,
      investorr

• This reply was modified 4 years, 9 months ago by investorr.
      Anonymous
      Inactive

ooo super .. na pewno nie tylko ja skorzystam
      dzięki
      r.

investorr
      Participant

dodałem info o Swissquote do poniższego wątku:

Forum › Inwestowanie › jaki broker, 2019

Pozdrawiam

Viewing 4 reply threads
  • You must be logged in to reply to this topic.