Home › Forum › Inwestowanie › CDM
- This topic has 7 replies, 3 voices, and was last updated 7 years, 7 months ago by
rafal.
-
AuthorPosts
-
-
13/02/2009 at 22:30 #126209
alterego
KeymasterCDM (4) on pt., 13/02/2009 – 16:53. [Pl]
Bylem wczoraj w CDM założyć rachunek.
Rzeczywiscie, jedyna prawidłowa kolejność to taka, ze najpierw wybieramy walory ktore chcemy kupić na zagranicznym rynku, a później szukamy DM. Ja w końcu zdecydowalem się na mniejszą kwotę inwestycji w USD (ze względu na IMHO wysokie ryzyko walutowe) i rozłożenie jej na ETF Crude Oil, Platinum i Palladium.Rachunek maklerski w CDM, do niego bezpłatny pod-rachunek walutowy na rynki zagraniczne. Rozmawiałem z depozytariuszem CDM, nie ma tych ETF-ów na oficjalnej liscie ale jak masz kod ISIN to kupujesz na zlecenie bez problemu i żadnych wcześniejszych podań (jak np. w BZ WBK). Koszty operacji podawałem wcześniej.
-
13/02/2009 at 22:40 #126213
rafal
ParticipantCDM (6) – Prowizje
Submitted by rafal on pt., 13/02/2009 – 20:08.Mnie to męczy głowienie się nad tymi wszystkimi prowizjami. Prowizje mogą zabrać sporą część zysków jeśli zdecydowałeś się na mniejszą kwotę którą dodatkowo rozłożyłeś na 3 transakcje.
W CDM jest “problem” z wpłatami i wypłatami w USD. Trzeba wpłacać na konto walutowe, co wiąże się z bardzo dużymi prowizjami za przelew (przelew zagraniczny walutowy). Przy wypłacie jest podobnie, a poza tym musisz mieć konto walutowe dodatkowo (w jakimkolwiek banku).
Druga możliwość to wpłata gotówkowa. Czyli wypłata w PLN, wymiana w kantorze i wpłata w kasie w USD. I gdzie tu prosta operacja przez internet?
W DM BZ WBK wpłaca się normalnie w PLN i przewalutowuje już wewnątrz konta maklerskiego. Dowiem się, czy przypadkiem nie biorą jakiś prowizji.
Mózg mi już puchnie od tego, a końca (czyli wyjaśnienia moich wszystkich wątpliwości) nie widać. -
05/03/2009 at 22:24 #126207
alterego
KeymasterCDM (3) — niedoinformowany personel
Submitted by [gylo] on czw., 05/03/2009 – 17:42.W częstochowskim oddziale CDM pani, po konsultacji z “centralą”, stwierdziła, że nie da rady – ETF-y ZKB są niedostępne. Zdzwiony rozbieżnością tego info z tym co przeczytałem tutaj postanowiłem sprawdzić w katowickim oddziale i oczywiście okazało się że nie ma problemu. Mam tylko taką wątpliwość: Jak DM jest związany z bankiem – matką. Czy ewentualne kłopoty, w tym wypadku PEKAO SA, nie zagrożą mojej ewentualnej inwestycji?
-
11/09/2009 at 22:20 #126205
Anonymous
InactiveCDM (2)
Submitted by zbysheq on pt., 11/09/2009 – 18:58.No więc ja założyłem sobie rachunek maklerski w CDM Pekao SA (oddział w Gdyni). Mam je od 2009-09-07 i moje dotychczasowe doświadczenia raczej nie są zachęcające.
1) Zakładanie rachunku:
Przy zawieraniu umowy ekspedientka zadała serię pytań i nie pytając czy chcę coś jeszcze chciała drukować umowę ze standardowymi ustawieniami. Musiałem się dopominać o różne ustawienia, o których pamiętałem. O których nie pamiętałem nie mam. Dopiero dziś miałem możliwość zalogowania się przez serwis internetowy i widzę ile jeszcze rzeczy muszę załatwić w POK.
2) Przelanie środków:
Zastanawiałem się jak wpłacić środki – w grę wchodził zakup USD poza CDM lub przelanie PLN do CDM i tam przewalutowanie na USD. Zadzwoniłem na infolinię i tam mnie poinformowano, że należy wpłacić złotówki, a następnie zlecić im przewalutowanie. Tak też zrobiłem. Środki wpłynęły. W biurze zlecam przewalutowanie, a ekspedientka mi mówi, że ona nie może przewalutować via system, tylko muszę zlecić im to na papierze, ona to przefaksuje do Warszawy i “już jutro” na rachunku powinny być USD.3) Zakup walorów:
Na drugi dzień środki przewalutowano. Tu zaznaczę, że po korzystnym kursie średnim NBP (czy międzybankowym) – zaliczam na plus. Składam pierwsze zlecenie – poszło. Resztę środków przeznaczam na walor na NYSE, ale się okazuje, że ja akurat nie mogę zlecić zakupu na rynku amerykańskim, bo nie wypełniłem jakiegoś formularza podatkowego IRS. Wg ekspedientki, załatwienie tej formalności potrwa ok 3 tygodnie. I znów mam w plecy.
Przez 3 dni kupowałem walory, a i tak udało mi się kupić tylko część.
Ekspedienci są uprzejmi i nie odpuszczają za pierwszym razem – jak czegoś nie mogą uzyskać poprzez system, to dzwonią do centrali i wyjaśniają. Cóż z tego, jak niewiele mogą, bo niewiele może system?
Na koniec dodam, że jak zostałem sam na sam z ekspedientem, to się mnie zapytał czemu nie założyłem rachunku w jakimś innym DM gdzie nie ma TAKICH problemów 🙂 Uprzejmie zaproponował że jak pojawię się w przyszły wtorek to on poda mi nazwę takiego zagranicznego brokera który jest bardzo tani i daje ekspozycje na praktycznie wszystkie giełdy. 🙂
Chyba skorzystam… -
19/09/2009 at 22:17 #126203
alterego
KeymasterCDM (1) on sob., 19/09/2009 – 22:43. [pl]
Ja korzystam z CDM i jestem zadowolony. Do tego prześledzilem regulaminy i jestem pewiem, że jestem właścicielem swoich aktywow a zlecenia wychodzą na zewnątrz.
Par. 15.1 Regulaminu “zagraniczne instrumenty finansowe” , Posrednictwo w sprzedazy i kupnie zagranicznych instrumentow finansowych:CDM zobowiązuje się do sprzedazy i kupna w imieniu wlasnym, ale na rachunek klienta (pośrednictwo) zagraniczych instrumentow finansowych, na podstawie umowy z CDM, jeśli:
– przynajmniej jeden podmiot zobowiązał się do przechowywania zagranicznych instrumentów finansowych, należących do klientow, zwany dalej “podmiotem przechowującym”, oraz
-przynajmniej jeden podmiot, zobowiązał się do zawierania umów kupna i sprzedaży zagranicznych instrumentów finansowych, na podstawie zleceń złożonych przez klientow.
Pkt 4. CDM określa i podaje do wiadomości klientów w formie komunikatu zasady przechowywania zagranicznych instrumentów finansowych.
Zgodnie z tymi komunikatami, aktywa klientów przechowywane są bankach powierniczych (komunikat 33/DRG). Podmiotami przechowujacymi zagraniczne instrumenty finansowe są: Credit Suisse oraz Societe Generale Securities Services; Podmiotami świadczącymi usługi brokerskie są: Credit Suisse oraz Bayerische Hypo- und Vereinsbank AG (komunikat 32/DRG).
-
01/07/2010 at 22:13 #126201
alterego
KeymasterProblemy z walorami amerykańskimi w CDM
Submitted by [mac] on czw., 01/07/2010 – 18:27.Chciałem przestrzec wszystkich posiadaczy konta w CDM PKO którzy chcą się załapać na XOM po atrakcyjnych cenach przed zbytnim optymizmem. Otóż chcąc dzisiaj złożyć zlecenie kupna dowiedziałem się, że zwykły aneks dot. handlu na rynkach zagranicznych nie działa w odniesieniu do rynku amerykańskiego. Aby składać zlecenia na NYSE wymagany jest formularz W8BEN (chyba z IRS) który, jak mi powiedziano, jest wysyłany do USA co powoduje, że od momentu jego podpisania do możliwości złożenia zlecenia upływa ok. 2 tygodni.
-
10/03/2018 at 22:10 #126199
alterego
KeymasterDuże biuro maklerskie w Polsce, powiązane z dużym bankiem. Bezpieczne, ale są problemy.
-
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.