Czy USA powróca do standartu złota?

Home Forum Geopolityka Czy USA powróca do standartu złota?

Viewing 5 reply threads
  • Author
      Carlito
      Participant

Myślę ,że powinniśmy śledzić dalsze procedowanie…:
      https://www.congress.gov/bill/115th-congress/house-bill/5404

Jakoś nikt o tym nie wspomina..:)

cynik9
      Participant

Dzięki za zwrócenie na to uwagi. Zgłębimy ten temat nieco dokładniej w numerze #7 2NN. Po pierwszym czytaniu (moim, nie IR) odnoszę wrażenie że jest to litania dobrych uczynków która pojawiła się spontanicznie i bez większych szans.

Obok tego jednak wejście złota do systemu jest wg mnie w pewnym momencie konieczne, choć wątpię czy kiedykolwiek będzie to powrót do ekwiwalentu wagowego. ($ oryginalnie został zdefiniowany jako waga srebra, ze stałą proporcją Au/Ag w systemie bimetalicznym). Przypuszczam więc że kiedyś wdłuż drogi dolara istotnie otrzyma, bezpośrednie lub pośrednie wsparcie w złocie. Znając Amerykanów będzie to jednak dopiero po wydojeniu wszystkiego co można było z przywileju papierowej “waluty rezerwowej świata”.

Carlito
      Participant

Hmm chyba zacząłem ten wątek nie w tej sekcji co być powinien?
      Może jednak ekonomia…:)
      Ale co tam…ostatnio natknąłem się na rozważania na temat powrotu standardu złota…i
      mam artykuł z włoskiej “prasy”….o Bazyle 3

https://www.ilsole24ore.com/art/finanza-e-mercati/2019-02-24/banche-ritorno-gold-standard-l-oro-bilanci-diventa-moneta-091055.shtml?refresh_ce=1

osobiście nie spodziewam się gwałtownych ruchów “na złocie” ale kto wie za rok może dwa…:)

Anonymous
      Inactive

Według mnie powrót do “twardego” standardu złota (czyli pokrycie waluty w złocie w zdecydowanym procencie) jest mało prawdopodobny bo po prostu złota jest za mało na pokrycie. Nawet w przypadku wzrostu wartości z uwagi na zakupy, to byśmy mieli potem problemy z posługiwaniem się jednostkami małymi jak w przypadku BTC (0.0000000000001 “czegoś”;) ). Raczej skłaniam się ku zgodzie z twierdzeniami, że jak obecny system dolarowy zostanie przewrócony, to waluty zostaną powiązane z SDRami, które z kolei będą składały się m.in. z koszyka surowców (w tym Au). Wówczas pewnie odczujemy skokowy przyrost wartości złota i na to czekamy. 😀

Carlito
      Participant
      plop
      Participant

US-Funded Uyghur Activists Train as Soldiers of Empire

ale najpierw będą walczyć do ostatniego Polaka, Ukraińca i chińczyka

Viewing 5 reply threads
  • You must be logged in to reply to this topic.