Home › Forum › Geopolityka › Czy USA powróca do standartu złota?
Tagged: standart złota, waluty
- This topic has 5 replies, 4 voices, and was last updated 3 years, 11 months ago by
plop.
-
AuthorPosts
-
-
08/04/2018 at 15:57 #126486
Carlito
ParticipantMyślę ,że powinniśmy śledzić dalsze procedowanie…:
https://www.congress.gov/bill/115th-congress/house-bill/5404Jakoś nikt o tym nie wspomina..:)
-
10/04/2018 at 23:04 #126494
cynik9
ParticipantDzięki za zwrócenie na to uwagi. Zgłębimy ten temat nieco dokładniej w numerze #7 2NN. Po pierwszym czytaniu (moim, nie IR) odnoszę wrażenie że jest to litania dobrych uczynków która pojawiła się spontanicznie i bez większych szans.
Obok tego jednak wejście złota do systemu jest wg mnie w pewnym momencie konieczne, choć wątpię czy kiedykolwiek będzie to powrót do ekwiwalentu wagowego. ($ oryginalnie został zdefiniowany jako waga srebra, ze stałą proporcją Au/Ag w systemie bimetalicznym). Przypuszczam więc że kiedyś wdłuż drogi dolara istotnie otrzyma, bezpośrednie lub pośrednie wsparcie w złocie. Znając Amerykanów będzie to jednak dopiero po wydojeniu wszystkiego co można było z przywileju papierowej “waluty rezerwowej świata”.
-
02/04/2019 at 20:41 #128169
Carlito
ParticipantHmm chyba zacząłem ten wątek nie w tej sekcji co być powinien?
Może jednak ekonomia…:)
Ale co tam…ostatnio natknąłem się na rozważania na temat powrotu standardu złota…i
mam artykuł z włoskiej “prasy”….o Bazyle 3osobiście nie spodziewam się gwałtownych ruchów “na złocie” ale kto wie za rok może dwa…:)
-
03/04/2019 at 16:11 #128180
Anonymous
InactiveWedług mnie powrót do “twardego” standardu złota (czyli pokrycie waluty w złocie w zdecydowanym procencie) jest mało prawdopodobny bo po prostu złota jest za mało na pokrycie. Nawet w przypadku wzrostu wartości z uwagi na zakupy, to byśmy mieli potem problemy z posługiwaniem się jednostkami małymi jak w przypadku BTC (0.0000000000001 “czegoś”;) ). Raczej skłaniam się ku zgodzie z twierdzeniami, że jak obecny system dolarowy zostanie przewrócony, to waluty zostaną powiązane z SDRami, które z kolei będą składały się m.in. z koszyka surowców (w tym Au). Wówczas pewnie odczujemy skokowy przyrost wartości złota i na to czekamy. 😀
-
09/07/2019 at 22:00 #128470
Carlito
ParticipantNo i Panowie kolejny niusik o “standarcie”:
https://www.cbsnews.com/news/trumps-fed-pick-judy-shelton-gold-standard-explained/ -
10/04/2021 at 00:25 #133047
plop
Participantale najpierw będą walczyć do ostatniego Polaka, Ukraińca i chińczyka
-
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.