Witam.
Z ciekawoscia przeczytalem w ostatnim newsletterze 2N2017_13 o dynamicznej alokacji portfela.
Czy wykorzystujecie analize techniczna do wchodzenia i wychodzenia z aktywa?
Jakie macie kryteria?
Po zabawie z wykresami zamierzam wcielic w zycie cos takiego:
1. Mam 3 aktywa. akcje – VTI, obligacje – TLT i zloto.
2. Analiza przebiegu danego aktywa na interwale miesiecznym.
3. Poziom wejscia/wyjscia okreslony przez RSI(14) 30 i 50. Wykres RSI przebija poziom 30 lub 50 od dolu – wchodze. Od gory 50 – wychodze. Dla VTI i zlota daje to calkiem dobre wyniki. W przypadku TLT niestety daje to duzo niejednoznacznych sygnalow.
4. Bede posilkowal sie tez srednimi kroczacymi o okresach 6 i 12 na interwale miesiecznym.
Nie chodzi mi zeby sie idealnie wpasowac w zmiany trendu. Bardziej zeby uniknac kilkuletnich trendow spadkowych.
Pozdrawiam
Witam.
Z ciekawoscia przeczytalem w ostatnim newsletterze 2N2017_13 o dynamicznej alokacji portfela.
Czy wykorzystujecie analize techniczna do wchodzenia i wychodzenia z aktywa?
Jakie macie kryteria?
Po zabawie z wykresami zamierzam wcielic w zycie cos takiego:
1. Mam 3 aktywa. akcje – VTI, obligacje – TLT i zloto.
2. Analiza przebiegu danego aktywa na interwale miesiecznym.
3. Poziom wejscia/wyjscia okreslony przez RSI(14) 30 i 50. Wykres RSI przebija poziom 30 lub 50 od dolu – wchodze. Od gory 50 – wychodze. Dla VTI i zlota daje to calkiem dobre wyniki. W przypadku TLT niestety daje to duzo niejednoznacznych sygnalow.
4. Bede posilkowal sie tez srednimi kroczacymi o okresach 6 i 12 na interwale miesiecznym.
Nie chodzi mi zeby sie idealnie wpasowac w zmiany trendu. Bardziej zeby uniknac kilkuletnich trendow spadkowych.
Pozdrawiam