Home › Forum › Inwestowanie › Globalny reset a obligacje
Tagged: obligacje
- This topic has 4 replies, 2 voices, and was last updated 4 years, 9 months ago by
Anonymous.
-
AuthorPosts
-
-
04/06/2020 at 20:21 #130821
Anonymous
InactiveWitam.
Naczytalem sie newsletter i nakreslona tam opcje resetu i zaczalem sie obawiac jak w przypadku wspomnianego globalnego resetu i niewyplacalnosci USA poradza sobie sektory obligacji dlugo i krotko terminowych?
Jest to polowa portfela.
Mam pytanie do Cynika dlaczego wyszedl prawie calkowicie z sektora obligacji dlugoterminowych a zostawil gotowke skoro gotowka rozumiana jako ktotkoterminowe obligacje tez jest dlugiem.
Czym roznia sie dlugo i krotkookresowe obligacje w przypadku niewyplacalnosci kraju?
Czym mozna zastapic sektor obligacji i gotowki w ramach ochrony przed deflacja i recesja? -
08/06/2020 at 14:41 #130846
Anonymous
InactiveCo myslicie o tym zeby czesc sektora Cash zastapic stablecoinami na wypadek niewyplacalnosci?
Np. zdecentralizowanym DAI? -
13/06/2020 at 10:29 #130912
cynik9
ParticipantPatrz 2N2020_07 – Reset portfela xPPT. Obligacje USA 10-20 lat – 15%. Niekoniecznie wiec wychodzimy. Pozycja w tych obligacjach, w sytuacji gdy rentowność staje się ujemna, jest jednak raczej oportunistyczna i czasowa. Dodaje to do naszych rozsterek czy portfel permanentny może być w tych warunkach “permanentny”.
Podobne rozważania stoją u źródeł naszej pozycji w dolarze. Normalnie gotówka stanowi 25% i jest to głównie gotówka w walucie portfela. Wg naszych przewidywań USD w deflacyjnym otoczeniu jakie mamy (ex akcje) powinien zyskiwać w początkowej fazie resetu, tak że do wyborów prezydenckich wydaje się zakładem rozsądnym.
Po wyborach run w USD i prawdopodobnie również faza deflacyjna recesji dobiegną końca. Zwłaszcza dolar przy wygranej Trumpa będzie toast szybko – nie ma szans na jakąkolwiek repatriację przemysłu z Chin do USA bez przynajmniej 30% deprecjacji USD. Wydaje się też że Trump, z Judy Shelton przymierzaną do FED-u, zacznie wówczas realizację kluczowej fazy resetu w kierunku włączenia złota do systemu…
Mam pewną satysfakcję że rzeczy rozwijają się w głównych liniach tak jak to przewidzieliśmy lata temu pisząc o globalnym resecie (cynik9, gdzie ten reset?… ;-) Trochę cicho tylko o SDR-ach, a to może oznaczać pewien dysonans między prezydentem a Wall Street.
-
13/06/2020 at 10:52 #130913
Anonymous
InactiveDziekuje za odpowiedz.
Ja chyba wymienie gotowke USD na 25% BTC/ETH.
Boje sie fiatów strasznie w obecnych czasach. Poza tym obligacje, gotowka USD i zloto to az 75% portfela i hedge na deflacje. Troche duzo jak dla mnie. -
14/06/2020 at 10:23 #130921
Anonymous
InactiveMarzy mi sie portfel cos na ksztalt HB PP ale niezalezny od rzadow i instytucji. Na nowe czasy jakie ida. Z automatu odrzucam waluty fiat i obligacje z wiadomych powodow.
Ulozylem sobie cos takiego:34% – akcje na prosperity. Tutaj chyba nic innego jak akcje nie nie wymysli.
33% – zloto na deflacje i inflacje.
33% – BTC – na inflacje bo ma skonczona podaz.
-
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.