Gotówka franki 8 seria

Home Forum Porady i Opinie Gotówka franki 8 seria

Tagged: 

Viewing 9 reply threads
  • Author
      robhal
      Participant

Witam

Z tego co się dowiedziałem od SNB (maj 2020) w pierwszej połowie tego roku planowane jest wycofanie banknotów frankowych 8 serii z obiegu. Banknoty po wycofaniu będzie można wymienić ale wiąże się to z dodatkowymi kosztami związanym z wysyłka gotówki do Szwajcarii. Być może lepsza opcja byłoby wpłacenie gotówki do banku w Polsce przed data wycofania i ponowna wypłata już w banknotach najnowszej 9 serii. Czy ktoś posiada najnowsze info odnośnie planów SNB ?

Pozdrawiam

cynik9
      Participant

A, wymiana pieniędzy!!! 😉

Dzięki za zwrócenie uwagi na ten szczegół. Przybliżę to w następnym newsletterze, do którego też dodam broszurę *.pdf ze wszystkimi wskazówkami.

Istotnie, banknoty serii 8 mają utracić status ‘legal tender’ w połowie 2021. Z tego co rozumiem chodzi tutaj o banknot CH100 z takim rozczochranym panem. Szwajcarzy jak rozumiem kończą tym pełną wymianę pieniędzy, z nowymi banknotami niższych nominałów kręcącymi się wśród nowych. Na szczęście kolory są zachowane.

Przede wszystkim nie ma w tym wszystkim żadnego pośpiechu. Nie jest to wymiana pieniędzy w sensie komunistycznym. Utrata statusu legal tender w poważnym kraju jak Szwajcaria jest eventem głównie teoretycznym. Banknoty te mogą być NADAL UŻYWANE I WYMIENIANE BEZ OGRANICZEŃ, W TYM BEZ OGRANICZEŃ CZASOWYCH.
      Nie ma też limitu czasowego na ich ewentualną wymianę w SNB, bankach kantonalnych czy też wysłanie ich do SNB pocztą.

Będąc w Polsce ja bym przede wszystkim pogadał ze znajomym kantorem. Ewentualna wymiana CHF-CHF bez pewnej negocjowanej marży się prawdopodobnie nie obejdzie ale dużo lepsze to
      niż ujawnianie się czy ubezpieczanie przesyłki z Pl do CH. Wymiany w banku polskim też bym nie wykluczał, choć pewny nie jestem. Tym niemniej mija się to z celem z uwagi na utratę anonimowości. Bankowe marże ponadto będą większe niż w kantorze.

A może urządzimy po covidzie seminarium 2N pod Alpami? Każdy uczestnik by mógł wymienić stare franki na nowe, czy na złoto, nie wychodząc nawet z banku kantonalnego który wspiera lokalny biznes wynajmując salkę konferencyjną…

p5k5
      Participant

A może urządzimy po covidzie seminarium 2N pod Alpami?

Jestem za!

mick
      Participant

Witam,
      miało być coś o frankach gotówkowych w newsletterze…

A Sz2
      Keymaster

Dzięki za przypomnienie. Rzeczywiście miało być. Ale czy nie było? Będę musiał sprawdzić. Pamiętam że jakiś materiał w tej sprawie był badany i pisany. Tyle że tak wiele się dzieje i tyle jest materiały że mógł się gdzieś zawieruszyć po drodze…

mick
      Participant

Mam 10 stówek i konto frankowe, najprościej pójść do banku i wpłacić, pytanie czy to konieczne i do kiedy można tak zrobić.

robhal
      Participant

Cyniku

Czy moglbys doprecyzowac kwestie frankow 8 serii ? w newsleterze zawarles informacje ze ogloszenie recallu to intencja ewentualnego wycofania banknotow z obiegu i podanie daty, po ktorej banknoty straca status legal tender. Pare dni temu SNB oglosil “These banknotes were recalled as of 30 April 2021 and are thus no longer legal tender”, czyli jak rozumiem formalnie franki 8 serii juz nie sa formalnym srodkiem platniczym. Wynika z tego ze SNB dal bardzo malo czasu pomiedzy recallem a utrata legal tender.

Pozdrawiam

robhal
      Participant

Pozdrawiam wszystkich

Jeśli ktoś jest zainteresowany wymiana franków w Polsce to Tavex oferuje to z marzą 6 % przy większych kwotach, rozumiem od kilku tysięcy. Nie znam żadnego zaprzyjaźnionego kantoru wiec nie mam skali porównawczej. Może ktoś ma jakies inne oferty ?

Anonymous
      Inactive

Witam

Wymieniałem ostatnio banknoty SNB serii 8 na nowe w banku kantonalnym.
      Ponieważ suma była konkretna podzieliłem ją na części po mniej niż 10tyś różnej wielkości i kilka osób z rodziny wymieniły pieniądze przy okienku za każdym razem będąc poproszonym o okazanie dokumentu tożsamości i spisaniu parametrów .Wielkość jednostkowo wymienianej sumy nie miała znaczenia. Wyciągam z tego wniosek , że wynikało to z procedur bankowych.

Z racji ograniczonego zaufania do wszelkich instytucji mam pytanie do Cynika i Forumowiczów :

Czy bank kantonu dzieli się z kimś takimi danymi?
      Jeżeli tak to z kim ?

Pozdrawiam

cynik9
      Participant

Gwarancji w obecnej rzeczywistości na nic wprawdzie nie ma… Jeżeli jednak nie jesteś klientem banku kantonalnego, co prawdopodobnie ma miejsce bo inaczej by nie sprawdzali, to szansa na to aby przekazali tę informację gdzieś dalej jest moim zdaniem bliska zeru. Banki mają wprawdzie politykę KYC (know your customer) ale banki szwajcarskie wiedzą z której strony chleb jest posmarowany i robią tylko to co muszą. Poza tym najprawdopodobniej nie jesteś klientem.

Obok powyższego, nawet w nieprawdopodobnym IMO przypadku przekazania takiej informacji  dalej to wątpię aby miałaby ona jakąś moc dowodową…

Viewing 9 reply threads
  • You must be logged in to reply to this topic.