Home › Forum › Stare_forum › Implementacja PPT – komponent akcji
- This topic has 0 replies, 1 voice, and was last updated 7 years, 2 months ago by
A Sz1.
-
AuthorPosts
-
-
15/06/2014 at 20:25 #8092
A Sz1
ParticipantMam takie pytanie do Szanownego Gospodarza, a może ktoś inny przerabiał temat i mi pomoże. Zastanawiam się nad tym jak w praktyce zaimplementować komponent akcji PPT. Jeśli dobrze zrozumiałem ideę chodzi o inwestowanie w szeroki indeks, bez zbędnej zabawy w selekcję spółek, za to z możliwie dużą dywersyfikacją. Szukałem instrumentów, które do tego się nadają i trafiłem na ETFy Vanguard. Wydają się mieć wszystko, czego potrzebuję – są niedrogie, płynne, fizyczne (fizycznie kupują akcje, choć nie wszystkie), jest ich dużo różnych. Jedyną wadą, która rzuca mi się w oczy jest jakieś tam counterparty risk. O ile ETFy syntetyczne odrzucam, to nawet fizyczne mogą w pewnych warunkach posługiwać się kontraktami, taką przynajmniej informację znalazłem na stronie Vanguard.
No i teraz pytanie – co Pan sądzi na temat Vanguard – przyglądał się Pan ich ETFom? Czy tego typu instrumenty są właściwe do implementacji komponentu akcji PPT? Czy może widzi Pan jakieś inne, z jakiegoś powodu bardziej właściwe?
Z góry dziękuję za informację.
Mam takie pytanie do Szanownego Gospodarza, a może ktoś inny przerabiał temat i mi pomoże. Zastanawiam się nad tym jak w praktyce zaimplementować komponent akcji PPT. Jeśli dobrze zrozumiałem ideę chodzi o inwestowanie w szeroki indeks, bez zbędnej zabawy w selekcję spółek, za to z możliwie dużą dywersyfikacją. Szukałem instrumentów, które do tego się nadają i trafiłem na ETFy Vanguard. Wydają się mieć wszystko, czego potrzebuję – są niedrogie, płynne, fizyczne (fizycznie kupują akcje, choć nie wszystkie), jest ich dużo różnych. Jedyną wadą, która rzuca mi się w oczy jest jakieś tam counterparty risk. O ile ETFy syntetyczne odrzucam, to nawet fizyczne mogą w pewnych warunkach posługiwać się kontraktami, taką przynajmniej informację znalazłem na stronie Vanguard.
No i teraz pytanie – co Pan sądzi na temat Vanguard – przyglądał się Pan ich ETFom? Czy tego typu instrumenty są właściwe do implementacji komponentu akcji PPT? Czy może widzi Pan jakieś inne, z jakiegoś powodu bardziej właściwe?
Z góry dziękuję za informację.
-
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.