Home › Forum › Stare_forum › Inwestycja w energie wiatrowa
- This topic has 0 replies, 1 voice, and was last updated 7 years, 9 months ago by
A Sz1.
-
AuthorPosts
-
-
09/07/2014 at 17:31 #8099
A Sz1
ParticipantCzesc, jestem poczatkujacym inwestorem. Pod wplywem wielu blogow i wlasnych przemyslen pod koniec 2013 kupilem 5 Krugerrandow. Po lekturze bloga/ksiazki Slawka Muturi zapragnalem poszerzyc moj portfel o kawalerke (w kredycie) na wynajem – wlasnie finalizuje zakup. Mieszkam za granica, wiec wynajmem bedzie zajmowac sie firma Mzuri. Pracodawca uposaza mnie w akcje INTC. Zostalo mi okolo 70k PLN gotowki. I teraz znalazlem w internecie inwestycje w elektrownie wiatrowa 2MW o rentownosci rzedu 17%. Minimalny wklad to 33k PLN. Bardzo sie ta inwestycja zainteresowalem. W skrocie polega to na tym, ze do 2020 roku w PL ma powstac 100 wiatrakow w programie Synergia 100. Aktualnie stoi chyba z 5. Kazdy wiatrak to oddzielna spolka ZOO (tzw spolka celowa). Wiatrak kosztuje 12mln PLN, inwestorzy sie zrzucaja na 25% tej kwoty, reszte daje bank w kredycie w oparciu o przyszle zyski. W momencie kiedy wiatrak zostanie uruchomiony inwestorzy dostaja dywidendy. Inwestycja zupelnie pasywna.
Czynnosci ktore wykonalem w ramach rekonesansu to:
– znalazlem strone http://eko-solutions.pl/oferta-inwestycyjna zadzwonilem do Tomasza Wisniewskiego, ktory jest managerem tej inwestycji i dokladnie wypytalem o szczegoly
– przeliczylem sobie sam dokladnie biznesplan, zeby miec pewnosc ze nie ma bledow i ze go rozumiem
– wzialem udzial w 2h webinarze prowadzonym przez tegoz Tomasza i jeszcze innego goscia z EIG (energy invest group) – EIG jest developerem i fizycznie buduje te wiatraki
Czesc, jestem poczatkujacym inwestorem. Pod wplywem wielu blogow i wlasnych przemyslen pod koniec 2013 kupilem 5 Krugerrandow. Po lekturze bloga/ksiazki Slawka Muturi zapragnalem poszerzyc moj portfel o kawalerke (w kredycie) na wynajem – wlasnie finalizuje zakup. Mieszkam za granica, wiec wynajmem bedzie zajmowac sie firma Mzuri. Pracodawca uposaza mnie w akcje INTC. Zostalo mi okolo 70k PLN gotowki. I teraz znalazlem w internecie inwestycje w elektrownie wiatrowa 2MW o rentownosci rzedu 17%. Minimalny wklad to 33k PLN. Bardzo sie ta inwestycja zainteresowalem. W skrocie polega to na tym, ze do 2020 roku w PL ma powstac 100 wiatrakow w programie Synergia 100. Aktualnie stoi chyba z 5. Kazdy wiatrak to oddzielna spolka ZOO (tzw spolka celowa). Wiatrak kosztuje 12mln PLN, inwestorzy sie zrzucaja na 25% tej kwoty, reszte daje bank w kredycie w oparciu o przyszle zyski. W momencie kiedy wiatrak zostanie uruchomiony inwestorzy dostaja dywidendy. Inwestycja zupelnie pasywna.Czynnosci ktore wykonalem w ramach rekonesansu to:
– znalazlem strone http://eko-solutions.pl/oferta-inwestycyjna zadzwonilem do Tomasza Wisniewskiego, ktory jest managerem tej inwestycji i dokladnie wypytalem o szczegoly
– przeliczylem sobie sam dokladnie biznesplan, zeby miec pewnosc ze nie ma bledow i ze go rozumiem
– wzialem udzial w 2h webinarze prowadzonym przez tegoz Tomasza i jeszcze innego goscia z EIG (energy invest group) – EIG jest developerem i fizycznie buduje te wiatraki
– wymienilem sporo maili z Tomaszem, mam akt notarialny wiatraka ktory juz wczesniej postawil na tej samej zasadzie, mam umowe ktora podpisuja z inwestorami, mam karty projektow kilku wiatrakow
– skontaktowalem sie z Pawlem Szwarcbachem – specjalista od spolek (namiar na niego znalazlem w kontestacja.com); od niego dowiedzialem sie, ze na 100% nie odpowiadam calym majatkiem, najwyzej do wysokosci kapitalu; dal mi tez ostrzezenie “Kancelaria notarialna która sporządzała akt znana jest z tego, że, najoględniej rzecz ujmując, potrafi sporządzać umowy na pozór normalne a w praktyce bardzo faworyzujące ich klientów…”; niestety na porzadna konsultacje tego tematu od deski do deski mnie nie stac (6k PLN)
– spedzilem bardzo duzo czasu w google szukajac informacji o Tomaszu Wisniewskim, prof. Wojciechu Romaniszynie (mentor calej operacji, czlonek EIG) i stwierdzam, ze sa krystalicznie czysciMoje ogolne wrazenie jest takie, ze cala ta impreza jest bardzo profesjonalnie zorganizowana. Nie mam sie do czego przyczepic. Mam juz wszystkie informacje i teraz musze po prostu podjac decyzje.
Zdaje sobie sprawe, ze nikt z tutaj obecnych mi nie powie wchodz/nie wchodz. Chcialem Was jednak zapytac, czy moze ktos z Was jest wspolnikiem w ktorejs z wczesniejszych inwestycji? Albo moze macie jakies wiadomosci o wspomnianych panach? Czy sadzicie, ze nalezycie wykonalem rekonesans, czy powinienem cos jeszcze sprawdzic?W przypadku kupna wiatraka moj portfel wygladalby nastepujaco (orientacyjnie):
7% nieruchomosci w PL
11% Krugerrandy
44% akcje INTC
18% wiatrak
reszta gotowkaPozdrawiam
KS
-
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.