Jak kupić Bitcoin?

Home Forum Aktywa niematerialne Jak kupić Bitcoin?

Viewing 2 reply threads
  • Author
      lsz
      Participant

Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów ma doświadczenie w transakcjach kryptowalutami? Jaki sposób nabywania tych aktywów polecacie: giełda / kantor / inne? Którzy pośrednicy? Jaki typ portfela dla kogoś planującego trzymać w tym aktywie niewielki procent majątku (online / software / hardware)? Czy realne jest w ogóle kupno Bitcoina anonimowo?

bankster
      Participant

Ja korzystam z giełd i bitomatów. Część trzymam na portfelu hardware (ledger), ale ostatnie wydarzenia pokazują, że nie jest to rozwiązanie w 100% bezpieczne, a część na giełdach. Bawiłem się też portfelami software, ale to raczej dla alt coins.

Przy portfelu hardware i dla niewielkich kwot (<1000 PLN) najwygodniejszy i najtańszy jest bitomat, w którym w praktyce można nabyć BTC anonimowo. Dowód trzeba zeskanować przy kwotach od ~10k albo ~15k EUR, niby jest kamera, ale można przyjść w masce i przechodzi :).

Przy większych kwotach albo przy spekulacji taniej wychodzi na giełdach. Testowałem Binance i Bitbay, obie miały sporadyczne problemy techniczne, ale w sumie mogę polecić. Bitbay jest łatwiejszy w obsłudze i do zakupu samego BTC w zupełności wystarczający. Binance to bardziej skomplikowana platforma do tradowania. Na Binance jest albo przynajmniej była opcja zakupu anonimowego (brak KYC), ale z niej nie korzystałem. Koszt jest podobny, chyba że na Binance są akurat jakieś promocje, to wychodzi taniej.

Są też serwisy typu ccpriv.com, gdzie można nabyć kryptowaluty i inne aktywa anonimowo, ale nigdy ich nie testowałem.

lsz
      Participant

Dziękuję za wyczerpującą podpowiedź. Zdecydowałem się na Ledger, crypto testowo kupiłem przez binance i conify (bezpośrednio z aplikacji Ledger Live dołączonej do portfela), w obu przypadkach poszło bardzo sprawnie. Na binance musiałem się weryfikować (skan dokumentu ze zdjęciem, pozowanie do kamery itd.), w coinfy konto założone tylko na maila, ale kupowałem małe kwoty, nie wiem jak jest przy większych. Ceny w obu serwisach bardzo podobne, choć widzę, że teraz np. na binance jest promocja i brak dodatkowych kosztów dla płatności przelewami SEPA.

Viewing 2 reply threads
  • You must be logged in to reply to this topic.