Home › Forum › Stare_forum › Moja Recenzja Polskich Dealerów Złota Oraz Problemy Ze Zniżką W E-Numizmatyce
- This topic has 0 replies, 1 voice, and was last updated 7 years, 9 months ago by
A Sz1.
-
AuthorPosts
-
-
28/11/2011 at 18:05 #7794
A Sz1
ParticipantOto moje doświadczenia związane z dealerami złota w PL (E-numizmatyka, Bulioner, Mennica Wrocławska):
E-numizmatyka jest w sumie jedynym dealerem u którego można
wejść i kupić 1 uncjowe monety z miejsca (bo mają je na stanie). I nie dość że E-numizmatyka ma je na stanie, to zakupy w ilości 20-30 sztuk wchodząc niezapowiedzianym z ulicy nie stanowi problemu. Totalnym tego przeciwieństwej są Bulioner i Mennica Wrocławska gdzie prawie nigdy ich nie mają, więc trzeba zamawiać. A nie dość że trzeba zamawiać, to jeszcze płacić z góry. W tej kwestii jedynie E-numizmatyka wygląda cywilizowanie.Jeżeli chodzi o cenę, to E-numizmatyka jest dużo droższa od Bulionera i MW, tym bardziej jeżeli uwzględnimy małą zniżkę jaką daje E-numizmatyka w porównaniu do Bulionera i MW.
Z każdym z tych dealerów miałem również problemy:
Oto moje doświadczenia związane z dealerami złota w PL (E-numizmatyka, Bulioner, Mennica Wrocławska):E-numizmatyka jest w sumie jedynym dealerem u którego można
wejść i kupić 1 uncjowe monety z miejsca (bo mają je na stanie). I nie dość że E-numizmatyka ma je na stanie, to zakupy w ilości 20-30 sztuk wchodząc niezapowiedzianym z ulicy nie stanowi problemu. Totalnym tego przeciwieństwej są Bulioner i Mennica Wrocławska gdzie prawie nigdy ich nie mają, więc trzeba zamawiać. A nie dość że trzeba zamawiać, to jeszcze płacić z góry. W tej kwestii jedynie E-numizmatyka wygląda cywilizowanie.Jeżeli chodzi o cenę, to E-numizmatyka jest dużo droższa od Bulionera i MW, tym bardziej jeżeli uwzględnimy małą zniżkę jaką daje E-numizmatyka w porównaniu do Bulionera i MW.
Z każdym z tych dealerów miałem również problemy:
E-numizmatyka nie chciała uznać mojej zniżki z TwoNuggets gdy wszedłem do nich z ulicy i chciałem kupić monety. Ja chciałem kupić złoto anonimowo (z czym nie ma problemu u nich), ale gdy chciałem dostać zniżkę z TwoNuggets to oni chcieli moje dane personalne, w celu weryfikacji mojej zniżki. Jakże wielkie moje zdziwienie było gdy to usłyszałem, ponieważ TwoNuggets nie ma moich danych presonalnych, więc jak E-numizmatyka chce na ich podstawie zweryfikować że mam prawo do zniżki? Nikt mnie nawet nie prosił o mój login, czy jakąkolwiek weryfikację tego czy mam opłacony abonament (tak jak to się odbywa u np Bullionera za pomocą wygenerowanego kodu) – chcieli tylko dane osobowe (pani była uprzejma zatelefonować do przełożonego, który potwierdził wymóg mojej tożsamości). Ostatecznie zostałem poinformowany, że mogę wejść przez link w TwoNuggets do strony internetowej E-numizmatyki, tam złożyć zamówienie z odbiorem osobistym i podać moje dane osobowe, które mogą być fałszywe, bo ona nie ma obowiązku mnie wylegitymować gdy się zjawię po odbiór – niby, bo przypuszczam że skoro złożyłbym zamówienie internetowo, to musiałbym okazać dowód osobisty na miejscu żeby potwierdzić że to ja jestem tym który złożył zamówienie. Ogólnie bezsens totalny i dają marne 0.5% zniżki gdzie marże mają kilka procent wyższe niż Bullioner i MW.
Mennica Wrocławska/Bullioner – w MW udało mi się zamówić 10 krugerrandów przez telefon “na gębę” i potem tylko przyjść na ustalony dzień, odebrać i zapłacić (czyli bez jakichkolwiek przedpłat). Było to pół roku temu, nie wiem jak jest teraz gdy się połączyli z Bullionerem, bo w Bullionerze da sie zamówić monety tylko płacąc z góry. Da się zamówić anonimowo, dostajemy KW że zapłaciliśmy i potem tylko odbieramy 14 dni później.
Jeżeli chodzi o “wybór” monet – w E-numizmatyce można przy kupnie odmówić wzięcia jakiejś monety gdy nam sie nie podoba i poprosić o inną – np gdy nie chcemy jakiejś zaśniedziałej, zniszczonej albo uderzonej na boku jakby ktoś chciał sprawdzać jej autentyczność. Skoro oni przy skupie wyceniają monety w cenie “od do” i za gorzej utrzymane płacą mniej a za lepiej utrzymane więcej, to my też wybrzydzajmy, skoro sprzedają wszystkie po jednej cenie. Ta sama w kwestia w Bullionerze i MW choć nieprzetestowana będzie prawdopodobnie problematyczna, ponieważ u nich monety zamawiamy. Jak się nam jakaś nie spodoba, to nawet jeżeli będą chcieli wymienić, to pewnie znowu to zajmie czas i trzeba będzie chodzić tam i z powrotem.
PODSUMOWUJĄC, E-numizmatyka trzyma najwyższy poziom z tych trzech firm, natomiast jeżeli chodzi o ceny i zniżki to leży na całej linii. Dla mnie, Bullioner i MW w związku z brakiem stałego asortymentu uniemożliwia u nich jakiekolwiek zakupy.
-
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.