opcje

Home Forum Stare_forum opcje

Viewing 0 reply threads
  • Author
      A Sz1
      Participant

Witam,

Zastanawiam sie nad handlem opcjami. Wiem, wiem. Wysoce ryzykowne, szczegolnie jak sie ktos nie zna itd itp. Jednak kto nie ryzykuje ten nie ma. Nie zamierzam wchodzic z 10% czy 50% swojego kapitalu a tylko “pare zlotych” i zobaczyc co z tego bedzie.

Poczytalem wlasnie chwile http://www.theoptionsguide.com/call-option.aspx o tym co to i jak dziala i wyglada prosto. (jak wszystko a diabel tkwi w szczegolach…

Witam,

Zastanawiam sie nad handlem opcjami. Wiem, wiem. Wysoce ryzykowne, szczegolnie jak sie ktos nie zna itd itp. Jednak kto nie ryzykuje ten nie ma. Nie zamierzam wchodzic z 10% czy 50% swojego kapitalu a tylko “pare zlotych” i zobaczyc co z tego bedzie.

Poczytalem wlasnie chwile http://www.theoptionsguide.com/call-option.aspx o tym co to i jak dziala i wyglada prosto. (jak wszystko a diabel tkwi w szczegolach… 😉 )

Jak rozumiem kupuje sobie opcje call na kwiecien z cena strike $20, ktora jest w tej chwili wyceniana na $2.8 czyli place $280 za opcje (bo opcje sa zawsze na 100 akcji, tak?) – dobrze mysle?

Czyli w trzeci piatek kwietnia… no wlasnie, co? Czekam do trzeciego piatku kwietnia i wtedy zamieniam te opcje na akcje i je zaraz opylam? Jednak znowu bylo gdzies tam po drodze, ze data wygasniecia, to jest data kiedy opcja przestaje byc wazna. Czyli te opcje musze zamienic miedzy dniem zakupu a trzecim czwartkiem kwietnia 2010? I jak wyglada zamiana? Ja musze co w systemie zrobic czy wlasnie w ten trzeci piatek kwietnia 2010 automatycznie mi sie zamienia? Jak to dziala?

Poza tym. Sa opcje na grudzien i na styczen tez. Czyli wlasciwie na juz. Wezmy konkretny przyklad Vimpel-Communications (VIP) z aktualna cena ok. $20. Kupujemy opcje $15.0 na grudzien za $4.5 czyli $450 za 100 akcji. Z reguly akcje raczej nie skacza o 20-30% w ciagu 3 tygodni. Z reguly! 🙂 Wiec w trzeci piatek (czwartek?) grudnia realizujemy opcje czyli zamieniamy opcje na akcje i opylamy od razu po $20 – zalozmy, ze sie cena znacznie nie zmienila. Czyli zysk 100*$20 – $450 = $1550. To jest az takie proste? Gdzies musi byc haczyk. Hilfe….

pozdrawiam,
      bm

Viewing 0 reply threads
  • You must be logged in to reply to this topic.