Home › Forum › Stare_forum › podatek katastralny
- This topic has 0 replies, 1 voice, and was last updated 7 years, 9 months ago by
A Sz1.
-
AuthorPosts
-
-
22/06/2012 at 10:33 #7892
A Sz1
Participantnie znalazłem podobnego wątku więc zakładam nowy
takie informacje znalazłem
http://www.pch24.pl/podatek-katastralny-wprowadzony-kuchennymi-drzwiami-,3641,i.htmlszczególnie w drugim artykule jest zdanie:
“W dokumencie jest mowa o wspieraniu zrównoważonego rozwoju ośrodków miejskich, który miałby być zrealizowany m.in. przez “zreformowanie systemu podatku od nieruchomości”. W nawiasie znajduje się propozycja: “np. poprzez wprowadzenie podatku od wartości nieruchomości ad walorem lub podatku zależnego pośrednio od wartości nieruchomości”. ”
w dokumencie (google Założenia Krajowej Polityki Miejskiej do roku 2020) o którym mowa można znaleźć miedzy innymi takie coś:
“Należy podkreślić, że krajowa polityka miejska realizowana jest w odniesieniu do miast i obszarów zurbanizowanych rozumianych w ujęciu funkcjonalnym, a więc do miejskich obszarów funkcjonalnych, które mogą obejmować zarówno gminy miejskie, miejsko-wiejskie, jak i wiejskie. Miejski obszar funkcjonalny, zgodnie z KPZK 2030, definiowany jest jako układ osadniczy, ciągły przestrzennie, złożony z odrębnych administracyjnie jednostek. Obejmuje zwarty obszar miejski i powiązaną z nim funkcjonalnie strefę zurbanizowaną .”
Więc wieś może stać się miastem dla celów podatkowych….w tym dokumencie znalazłem też taki kwiatek:
Cel będzie zatem realizowany poprzez cele szczegółowe:
nie znalazłem podobnego wątku więc zakładam nowytakie informacje znalazłem
http://www.pch24.pl/podatek-katastralny-wprowadzony-kuchennymi-drzwiami-,3641,i.htmlszczególnie w drugim artykule jest zdanie:
“W dokumencie jest mowa o wspieraniu zrównoważonego rozwoju ośrodków miejskich, który miałby być zrealizowany m.in. przez “zreformowanie systemu podatku od nieruchomości”. W nawiasie znajduje się propozycja: “np. poprzez wprowadzenie podatku od wartości nieruchomości ad walorem lub podatku zależnego pośrednio od wartości nieruchomości”. ”
w dokumencie (google Założenia Krajowej Polityki Miejskiej do roku 2020) o którym mowa można znaleźć miedzy innymi takie coś:
“Należy podkreślić, że krajowa polityka miejska realizowana jest w odniesieniu do miast i obszarów zurbanizowanych rozumianych w ujęciu funkcjonalnym, a więc do miejskich obszarów funkcjonalnych, które mogą obejmować zarówno gminy miejskie, miejsko-wiejskie, jak i wiejskie. Miejski obszar funkcjonalny, zgodnie z KPZK 2030, definiowany jest jako układ osadniczy, ciągły przestrzennie, złożony z odrębnych administracyjnie jednostek. Obejmuje zwarty obszar miejski i powiązaną z nim funkcjonalnie strefę zurbanizowaną .”
Więc wieś może stać się miastem dla celów podatkowych….w tym dokumencie znalazłem też taki kwiatek:
Cel będzie zatem realizowany poprzez cele szczegółowe:
• Maksymalizacja wykorzystania w miastach i gminach obszaru funkcjonalnego obszarów już zagospodarowanych (tzw. brown field) poprzez wprowadzenie instrumentów podatkowych zniechęcających do rozwijania nowego budownictwa na terenach niezagospodarowanych;
• Zahamowanie niekontrolowanego rozprzestrzeniania się zabudowy na tereny podmiejskie;
• Zreformowanie systemu podatku od nieruchomości (np. poprzez wprowadzenie podatku od wartości nieruchomości ad walorem lub podatku zależnego pośrednio od wartości nieruchomości poprzez wprowadzenie strefowania maksymalnych stawek podatku, np. w zależności od PKB podregionu NTS-3, wielkości i funkcji miejscowości; wprowadzenie większych stawek podatku od gruntów miejskich nieużytkowanych etc.);
• Wprowadzenie standardów urbanistycznych odnoszących się do zasady projektowania uniwersalnego , regulujących takie kwestie jak: zapewnienie dostępu do usług publicznych (szkoły, przychodnie etc), właściwy udział zieleni osiedlowej w ramach terenu inwestycji mieszkaniowej, zapewnienie dostępu do terenów zieleni i rekreacji, relacje między intensywnością zabudowy a udziałem powierzchni zabudowanej i powierzchni zieleni etc.;
• Wprowadzenie przepisów regulujących ład przestrzenny;
• Stworzenie na obszarach funkcjonalnych miast sprawnego, zintegrowanego systemu transportu publicznego (wraz z systemem ścieżek rowerowych) łączącego miasto główne z otaczającymi je gminami (miejskimi, miejsko-wiejskimi i wiejskimi);
• Poprawa dostępności transportowej z obszarów wiejskich do miast powiatowych, subregionalnych i regionalnych.
ktoś wie coś więcej, bo praca lubi naginać rzeczywistość. A jeśli w miastach tylko katastralny, to czy ziemia na terenach wiejskich nie powinna drożeć? pod warunkiem, ze nie staną się one miejsko opodatkowane…
No cóż dziki kraj, ale może się uda zarobić.
-
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.