podatek katastralny

Home Forum Stare_forum podatek katastralny

Viewing 0 reply threads
  • Author
      A Sz1
      Participant

nie znalazłem podobnego wątku więc zakładam nowy

takie informacje znalazłem
      http://www.pch24.pl/podatek-katastralny-wprowadzony-kuchennymi-drzwiami-,3641,i.html

http://www.polskatimes.pl/artykul/590961,poslowie-pis-alarmuja-rzad-chce-wprowadzic-podatek,id,t.html?cookie=1

szczególnie w drugim artykule jest zdanie:

“W dokumencie jest mowa o wspieraniu zrównoważonego rozwoju ośrodków miejskich, który miałby być zrealizowany m.in. przez “zreformowanie systemu podatku od nieruchomości”. W nawiasie znajduje się propozycja: “np. poprzez wprowadzenie podatku od wartości nieruchomości ad walorem lub podatku zależnego pośrednio od wartości nieruchomości”. ”

w dokumencie (google Założenia Krajowej Polityki Miejskiej do roku 2020) o którym mowa można znaleźć miedzy innymi takie coś:

“Należy podkreślić, że krajowa polityka miejska realizowana jest w odniesieniu do miast i obszarów zurbanizowanych rozumianych w ujęciu funkcjonalnym, a więc do miejskich obszarów funkcjonalnych, które mogą obejmować zarówno gminy miejskie, miejsko-wiejskie, jak i wiejskie. Miejski obszar funkcjonalny, zgodnie z KPZK 2030, definiowany jest jako układ osadniczy, ciągły przestrzennie, złożony z odrębnych administracyjnie jednostek. Obejmuje zwarty obszar miejski i powiązaną z nim funkcjonalnie strefę zurbanizowaną .”
      Więc wieś może stać się miastem dla celów podatkowych….

w tym dokumencie znalazłem też taki kwiatek:
      Cel będzie zatem realizowany poprzez cele szczegółowe:

nie znalazłem podobnego wątku więc zakładam nowy

takie informacje znalazłem
      http://www.pch24.pl/podatek-katastralny-wprowadzony-kuchennymi-drzwiami-,3641,i.html

http://www.polskatimes.pl/artykul/590961,poslowie-pis-alarmuja-rzad-chce-wprowadzic-podatek,id,t.html?cookie=1

szczególnie w drugim artykule jest zdanie:

“W dokumencie jest mowa o wspieraniu zrównoważonego rozwoju ośrodków miejskich, który miałby być zrealizowany m.in. przez “zreformowanie systemu podatku od nieruchomości”. W nawiasie znajduje się propozycja: “np. poprzez wprowadzenie podatku od wartości nieruchomości ad walorem lub podatku zależnego pośrednio od wartości nieruchomości”. ”

w dokumencie (google Założenia Krajowej Polityki Miejskiej do roku 2020) o którym mowa można znaleźć miedzy innymi takie coś:

“Należy podkreślić, że krajowa polityka miejska realizowana jest w odniesieniu do miast i obszarów zurbanizowanych rozumianych w ujęciu funkcjonalnym, a więc do miejskich obszarów funkcjonalnych, które mogą obejmować zarówno gminy miejskie, miejsko-wiejskie, jak i wiejskie. Miejski obszar funkcjonalny, zgodnie z KPZK 2030, definiowany jest jako układ osadniczy, ciągły przestrzennie, złożony z odrębnych administracyjnie jednostek. Obejmuje zwarty obszar miejski i powiązaną z nim funkcjonalnie strefę zurbanizowaną .”
      Więc wieś może stać się miastem dla celów podatkowych….

w tym dokumencie znalazłem też taki kwiatek:
      Cel będzie zatem realizowany poprzez cele szczegółowe:
      • Maksymalizacja wykorzystania w miastach i gminach obszaru funkcjonalnego obszarów już zagospodarowanych (tzw. brown field) poprzez wprowadzenie instrumentów podatkowych zniechęcających do rozwijania nowego budownictwa na terenach niezagospodarowanych;
      • Zahamowanie niekontrolowanego rozprzestrzeniania się zabudowy na tereny podmiejskie;
      • Zreformowanie systemu podatku od nieruchomości (np. poprzez wprowadzenie podatku od wartości nieruchomości ad walorem lub podatku zależnego pośrednio od wartości nieruchomości poprzez wprowadzenie strefowania maksymalnych stawek podatku, np. w zależności od PKB podregionu NTS-3, wielkości i funkcji miejscowości; wprowadzenie większych stawek podatku od gruntów miejskich nieużytkowanych etc.);
      • Wprowadzenie standardów urbanistycznych odnoszących się do zasady projektowania uniwersalnego , regulujących takie kwestie jak: zapewnienie dostępu do usług publicznych (szkoły, przychodnie etc), właściwy udział zieleni osiedlowej w ramach terenu inwestycji mieszkaniowej, zapewnienie dostępu do terenów zieleni i rekreacji, relacje między intensywnością zabudowy a udziałem powierzchni zabudowanej i powierzchni zieleni etc.;
      • Wprowadzenie przepisów regulujących ład przestrzenny;
      • Stworzenie na obszarach funkcjonalnych miast sprawnego, zintegrowanego systemu transportu publicznego (wraz z systemem ścieżek rowerowych) łączącego miasto główne z otaczającymi je gminami (miejskimi, miejsko-wiejskimi i wiejskimi);
      • Poprawa dostępności transportowej z obszarów wiejskich do miast powiatowych, subregionalnych i regionalnych.

ktoś wie coś więcej, bo praca lubi naginać rzeczywistość. A jeśli w miastach tylko katastralny, to czy ziemia na terenach wiejskich nie powinna drożeć? pod warunkiem, ze nie staną się one miejsko opodatkowane…

No cóż dziki kraj, ale może się uda zarobić.

Viewing 0 reply threads
  • You must be logged in to reply to this topic.