Home › Forum › Inwestowanie › PPT – Jak zaczac od zera?
Tagged: PPT - jak zaczac od zera?
- This topic has 20 replies, 5 voices, and was last updated 5 years ago by
alterego.
-
AuthorPosts
-
-
30/01/2020 at 10:46 #129546
globe
ParticipantDrodzy Forumowicze,
Zaznaczę na początku, że jestem bardzo początkującym inwestorem giełdowym, więc wybaczcie mój mało profi język, ale do odważnych świat należy.
Po ostatnim numerze 2NN zabrałem się w końcu, po kilku latach chęci i braku czasu, za budowanie portfela emerytalnego. Tak się dobrze składa, że mamy 2020 więc będzie się dobrze liczyło przyszłe stopy zwrotu z portfela. Lepszej okazji nie będzie przez kolejne 10 lat. Do meritum:
Konto maklerskie posiadam w PKO BP i tu zaczyna się bieg pod górę. Jeżeli chodzi o akcje to nie ma najmniejszego problemu, ale schody zaczynają się w inwestycjach w ETFy. Żadne pozycje wymienione przez cynika w ostatnim 2NN nie są dostępne. (Zwróciłem się z prośba do PKO DM o wskazanie ekwiwalentów, ale odbiłem się od ściany). Jaki jest sens szanowny Cyniku proponowania czytelnikom 2NN alokacji w ETFy spoza Europy skoro mieszkając w Polsce zwykły śmiertelnik nie ma możliwości bezpiecznego w nie zainwestowania. Ale nic to do dzieła od czego jest forum 2NN:)Zacznijmy od wyboru brokera zagranicznego:
1. Po przekopaniu internetu najrozsądniejszą opcja na dzień dzisiejszy jest skorzystanie z brokera zagranicznego. Wchodząc w PPT zakładam inwestycje na około 25 lat wiec najbardziej zależy mi na bezpieczeństwie i wzajemnym poszanowaniu interesów z dealerem.
Na placu boju stają:1. Interactive Brokers
2. Lynx Broker
3. Degiro
4. XTB
5. Sogotrade
6. Tastyworks
7. Drivewealth ( Revolut przechodzi przez platformę Drivewealth)
8. Saxo Bank
9. DIF (Cynik nie polecal)
10. Etoro
11. Exante
12. Inne
Wszystkie Cypryjskie i Portugalskie odrzuciłbym na starcie – jakoś mnie nie przekonują…:). Po wstępnej analizie skłaniałbym by się do IB lub Lynx Broker.Proszę o info czy Ktoś z szanownych forumowiczów mógłby coś dorzucić lub drogą eliminacji wybierzmy najbezpieczniejszego brokera.2. Teraz pytanie w kwestii jak wbić się w PPT startując od zera. Czy na początku roku kupić (lub zrobić redystrybucje pomiędzy sektory portfela) poszczególne jednostki składające się na PPT, czy rozłożyć to na cały rok (i szukać dołków).
Zakładam ze na emeryturze potrzebuje ekwiwalent na dzień dzisiejszy 1 Krugerranda miesięcznie i taką też sumę zamierzam miesięcznie przeznaczyć na inwestycje. Rocznie po aktualnym kursie wyjdzie 20K Eur (po uwzględnieniu 13 i 14 emerytury – skoro socjalizm wypłaca to ja sobie również – nie będę gorszy:))
Mamy 20K Euro przeznaczone na inwestycje.Powiedzmy ze 15K Eur przeznaczamy na PPT a 5K Eur na spekulacje (np w platynę).
Suma summarum: Co Państwo o tym sądzicie? Jakieś sugestie z Waszej strony? Gospodarz również jest mile widziany.Pozdrawiam i dziękuję
Globe -
03/02/2020 at 01:52 #129582
globe
ParticipantPo dłuższych przemyśleniach zastanawiam się pomiędzy Saxo Bank, Swissquote i Internaxx.
Swissquote kopił Internaxx, ale brokerzy maja inne platformy.Może ktoś z Państwa może się wypowiedzieć coś na temat Saxo Banku? Jak ostatnio wygląda współpraca z brokerem, bo krąży po sieci wiele nieprzychylnych opinii, które ciężko zweryfikować? Szczególnie na temat raportowania przez Saxo wszystkiego do US w PL?
Czy korzystacie z Swissquote lub Internaxx. Może jakieś informacje z pierwszej reki?
-
03/02/2020 at 03:57 #129583
cynik9
ParticipantJa mam właśnie swissquote na celowniku i testowe konto tam, założone w celu pobawienia się systemem i poznania jego look & feel. Niestety nie miałem czasu dotychczas na te zabawy sprawdzając szereg innych rzeczy. Jest też kilku czytelników którym prywatnie sugerowałem zainteresowanie się SQ i podzielenie się refleksjami. Osobiście interesują mnie szczególnie dozwolone typy zleceń, zwłaszcza “trailing stop”. W konserwatywnych systemach banków szwajcarskich zlecenia tego typu nie są po prostu akceptowane i nie wiem czy wynika to z samego systemu czy z giełdy. Sam fakt że SQ jest organizacją szwajcarską podlegająca tutejszym przepisom przyznam że jest czynnikiem wzmacniającym zaufanie.
Co do startu PPT to sugerowałbym włączyć w to pozycję w złocie fizycznym i traktować to jako niezmiennik na początek, co wiąże się z naturą samego medium. Jako reszta pozycji posłużyć może ZGLD. Segment gotówki jest inną rzeczą która zmienia się stosunkowo niewiele (w tym roku uwaga na GBP wskazana).
-
04/02/2020 at 03:13 #129586
globe
ParticipantDziękuje CI bardzo cyniku za sugestie i info z pierwszej reki.
Z rynkowej koniunktury i sytuacji na świecie wynika, że w tym roku powinien być na fali rynek surowców. Powiedzmy ze startując od zera PPT zapakuje się w 2020 w papierowy metal (ZKB zloto i platyna) i dorzucę GBP dla równowagi. Akcje w tym roku sobie podaruje chyba ze przyczaję się po wyborach w US. W ostatnim 2NN cynik sygnalizuje, że być może najrozsądniejszą opcją jest alokacja w sektor akcji defensywnych w CH. Nie oszukujmy się, że służą one głównie do zachowania siły portfela i przechowaniu naszego kapitału (nie liczył bym tu na jakaś większą aprecjację raczej chodzi o stabilność i pewny szmal). Czy mimo to startując od zera w 2020 lepiej jest dołożyć ‘żołnierzy’ do sektora surowców, czy pchać się na sile w akcje i analogicznie w obligacje dla równowagi i dywersyfikacji. Zastanawiam się czy nie za bardzo ocieram się o spekulacje idąc tą drogą przy zastartowaniu PPK.Znalezione w sieci na forum https://www.tradingforaliving.pl/forum/viewtopic.php?t=244&start=30 jeden z użytkowników napisał w lipcu 2019:
“Prowizje IB są nie do pobicia, chyba żaden broker na świecie nie może z nimi konkurować. Tylko czy zawsze chodzi o to żeby było tanio, jak najtaniej? Dalej uważam, że z punktu widzenia polskiego inwestora nie ma większego sensu wiązać się z amerykańskim brokerem i tamtejszym prawem, gdzie jest zbyt dużo wątpliwości. Fajne natomiast jest to że w IB można kupić, korzystając z niższych prowizji i za darmo przenieść ETFy gdzieś indziej. Jest to procedura całkowicie bezpłatna. Większość brokerów nie pobiera opłaty za przejęcie akcji od innego brokera.
W Europie na pewno brakuje tanich alternatyw. Wątek o podatkach w Saxo czytałem. Saxo jest akurat dość tani, nawet tańszy jak IB dla rynków europejskich co chodzi o zakup (co prawda bez maksymalnej prowizji). Widziałem natomiast że mają różne stawki rocznego “custodian fee” w zależności od kraju. W Saxo dla klientów z ZEA jest to 0.12% rocznie, min. €5 miesięcznie. W Polsce widzę, że roczny % custody zależy od rodzaju posiadanego konta (classic 0.25%, min. €5 miesięcznie). Natomiast jak dla mnie system Saxo jest dużo lepszy niż IB. SwissQuote ma 0.1% rocznego custody fee (min. CHF 15 kwartalnie, max CHF 50) i zryczałtowaną opłatę za zakup w zależności od sumy transakcji. SQ ma ten minus, że szwajcarskich brokerów obowiązuje 0.15% dodatkowej opłaty skarbowej przy zakupie i sprzedaży akcji. Mają bardzo fajną platformę. Internaxx nie ma rocznej opłaty tzw custody, konto kosztuje od €100 do €180 rocznie w zależności czy raz na kwartał dokonamy jakiegoś zakupu/sprzedaży. Opłaty są dość wysokie, więc dla małych kwót się nie opłaca. Jednak dla większych jest dużo plusów. Dla konta joint gwarancja EUR 200,000. Internaxx ma licencje bankową w renomowanym Luksemburgu. W dodatku ich platforma to chyba najłatwiejsza platforma w swoim rodzaju na rynku, idealna dla początkujących inwestorów. Chyba jako jedyna pozwala np określić kwotę inwestycji bez potrzeby wyliczania ilości akcji potrzebnych do zakupu.
Natomiast te wszystkie opłaty wymienione dla zakupu i sprzedaży nie mają tak naprawdę większego znaczenia dla kogoś kto kupuje i trzyma, inwestując np 1-2 razy w roku (oczywiście opłaty min. Internaxx nie mają sensu dla małych zakupów, ale jak ktoś kupuje za min. €10,000 to jest ok).”
-
07/02/2020 at 22:29 #129600
plop
ParticipantDobra opcja w PL to DM PKO BP z ograniczeniami, na zagranicę https://www.strateo.ch/
Zrobiłem sobie tam wycieczkę aby założyć bez problemów. Testowałem i na razie bez większych problemów. -
08/02/2020 at 03:41 #129602
globe
ParticipantPLOP dzieki bardzo za dobrego tipa. Juz bylem blisko zalozenia konta w SwissQuote. W DM PKO BP posiadam konto. Teraz wlasnie szukam czegos na ETFy i lepszej dywersyfikacji geograficznej.
Szwjcaria i UK po brexicie wydaja sie najbardziej rozsadne. -
08/02/2020 at 08:57 #129603
globe
ParticipantZostaje jeszcze do sprawdzenia cornertrader
https://www.cornertrader.ch/en/ -
08/02/2020 at 09:26 #129604
cynik9
ParticipantCornertradera sugerowałem jakiś czas temu. Jest to jednak pomysł niewielkiego banku z kantonu Ticino, z niewielkim biurem w Zurychu po tej stronie Alp, a więc jednak establishment bankowy.
Jeżeli SQ pozytywnie przejdzie testy formalne to jako organizacja przede wszystkim internetowa, z wyrobioną marką w CH i z notowaniem giełdowym, może być lepszym rozwiązaniem, zwłaszcza jeśli chodzi o wsparcie klienta i stronę software’ową.
-
08/02/2020 at 10:24 #129605
globe
ParticipantDzięki cyniku za Twoje trzy grosze w dyskusji (albo lepiej dwa), bo to pozwoli na eliminacje kolejnego brokera. Powoli zaczyna się to ładnie klarować. Pobawię się jeszcze demo na SQ. Wczoraj rozmawiałem z Nimi przez Live Chata i support maja jak najbardziej na TAK.
-
08/02/2020 at 10:50 #129606
globe
ParticipantPytanie z innej beczki. Może ktoś przerabiał następujący temat:
Potrzebuje założyć konto maklerskie, tak żeby ewentualne podatki do rozliczenia w PL lub SWISS były wystawione na druga osobę czyli np współmałżonka, który jednocześnie będzie właścicielem konta maklerskiego.
Chodzi o to żeby na mnie nie zostały wystawione przez brokera / bank żadne kwity do US w PL lub SWISS, a jednocześnie miałbym pełna możliwość dysponowania kontem i zawierania transakcji, wypłaty etc..
Czy jestem w stanie to załatwić poprzez Joint Account Agreement czy Power of Attorney. -
08/02/2020 at 12:42 #129607
cynik9
ParticipantW Szwajcarii banki w celach podatkowych produkują klientom pod koniec roku tzw. Vermoegenauszug (VA), czyli wyciąg z konta depot (efektów). Nie jestem pewien czy jest to w ogóle wysyłane do kogokolwiek poza klientem. Policzyć na podstawie tego zysk kapitałowy bez dalszych danych jest IMO trudno, i nikt w CH też tego nie liczy bo zysk kapitałowy dla osób fizycznych nie jest tutaj opodatkowany.
W Polsce jest i z tego co wiem zajmują się tym od razu biura maklerskie. Nie wiem dokładnie jaka byłaby oficjalna procedura z zyskiem kapitałowym zrealizowanym zagranicą a opodatkowanym w PL, poza dobrowolną deklaracją PIT inwestora. Miedzy CH i PL mamy dalej procedurę FATCA/GATCA w ramach której bank przekazać może obcemu fiskusowi pewne dane konta. Nie jestem pewien czy przekaz taki jest automatyczny czy dopiero na żądanie weryfikacyjne drugiej strony. Nie wydaje się aby przekazane ewentualnie dane wykraczały poza te zawarte we wspomnianym VA. Z SQ, który nie jest bankiem, sytuacja może być prostsza. Nie jestem pewien czy SQ cokolwiek wysyła zagranicę automatycznie, poza zarejestrowanym klientem. Do wymiany danych z obcymi fiskusami zobowiązane są w końcu banki, a nie biura maklerskie czy inne firmy, jak np. kompanie ubezpieczeniowe. Warto byłoby to sprawdzić z SQ.
Jeżeli SQ coś wyśle to z pewnością na podanego im maila i ewentualnie na znany im adres pocztowy właściciela konta. Wydaje się więc że w przypadku braku intercyzy między małżonkami dla prostoty i jasności po prostu współmałżonka powinna być właścicielką konta, a dostęp do niego jest po prostu poprzez znany obojgu login. W ten sposób jeśli otrzyma ona cokolwiek z SQ na swój adres polski to prawdopodobnie będzie to wspomniany VA po angielsku, adresowany do właściciela konta.
W przypadku natomiast podziału majątkowego małżonków sytuacja się komplikuje bo korespondencja adresowana będzie najpewniej do właściciela łącznego którym będą dwie osoby fizyczne. Power of attorney, względnie pisemnie udzielone pełnomocnictwo do dysponowania kontem zarejestrowanym na inną osobę mogą okazać się pomocne.
-
29/02/2020 at 16:02 #129633
globe
ParticipantOpcja z loginem w moim przypadku będzie odpowiednia. Podeprę się jeszcze Power of attorney, żeby zabezpieczyć ewentualne sytuacje losowe.
Apropo raportowania przez SQ to sytuacja wydaje się być nie do końca korzystna, ale może być inaczej. W poniższym linku jest wszystko opisane:
https://library.swissquote.com/shared-images/2019-09-AEOI-FAQs-ENOgólnie wydaje mi się, że chodzi o inicjatywę Automatic Exchange of Information in Tax Matters (AEOI) albo CRS, które obligują sygnatariuszy automatyczną wymianę informacji pomiędzy krajowymi US (lista sygnatariuszy na stronie:
http://www.oecd.org/tax/automatic-exchange/crs-implementation-and-assistance/crs-by-jurisdiction/).
-
-
10/02/2020 at 19:00 #129621
Anonymous
InactiveJak sie zaklada konto u tych Szwajcarskich brokerow? Zakladal ktos?
Tylko online czy jeszcze trzeba jakies papiery poczta wysylac? -
23/02/2020 at 10:11 #129708
Anonymous
Inactivektory jest tylk online?
-
29/02/2020 at 16:02 #129622
globe
ParticipantOpcja z loginem w moim przypadku będzie odpowiednia. Podeprę się jeszcze Power of attorney, żeby zabezpieczyć ewentualne sytuacje losowe.
Apropo raportowania przez SQ to systuacja wydaje sie byc nie dokonca korzystna, ale moze byc inaczej. W ponizszym linku jest wszystko opisane. Ogolnie chodzi o inicjatywe Automatic Exchange of Information in Tax Matters (AEOI)albo CRS, ktore nakazuja sygnatariuszom automatyczna wymiane informacji pomiedzy krajowymi US (lista sygnatariuszy na stronie http://www.oecd.org/tax/automatic-exchange/crs-implementation-and-assistance/crs-by-jurisdiction/).
https://library.swissquote.com/shared-images/2019-09-AEOI-FAQs-EN
Dziewul,
To zalezy jakiego providera sobie wybierzez. Moze byc tak i tak. -
29/02/2020 at 16:03 #129625
globe
Apropo raportowania przez SQ to sytuacja wydaje się być nie do końca korzystna, ale może być inaczej . W poniższym linku jest wszystko opisane. Ogólnie chodzi o inicjatywę Automatic Exchange of Information in Tax Matters (AEOI) albo CRS, które obligują sygnatariuszy automatyczną wymianę informacji pomiędzy krajowymi US (lista sygnatariuszy na stronie http://www.oecd.org/tax/automatic-exchange/crs-implementation-and-assistance/crs-by-jurisdiction/).
https://library.swissquote.com/shared-images/2019-09-AEOI-FAQs-EN
-
08/03/2020 at 16:28 #129883
globe
ParticipantCyniku istnieje mozliwosc usuniecia zduplikowanych wpisow?
PS. Konto w SQ zalozone. Na dzien dzisiejszy mogę polecic. Bardzo sprawny support.
ZKB i inne ETFy wymienione w alokacji PPT na 2020 dostepne.Po ostatnich spakach na oilu zastanawiam si czy nie wejsc?
Czy USO mógłby być odpowiednim wyborem?
Odnosnie platyny drogi Cyniku czy juz jest czas na zakupy bo ostatnio zostala niezle zmlotkowana? -
08/03/2020 at 18:32 #129887
alterego
KeymasterCo do wpisów w tym wątku to podaj może numery to je usunę. Mnie to jednak nie przeszkadza. Internet dokumentuje na zimno postęp myśli… To że jakaś perspektywa okazała się zła, ogólnie biorąc, nie podoba się może niektórym gurus ale stanowi cenną naukę dla wszystkich. Dlatego swoich własnych nietrafionych projekcji nigdy nie kasujemy…. ;-D
——————–Bardzo chętnie słucham informacji o SQ i je zbieram. Wiem że inni się tym też interesują. Kto wie czy nie będzie to kandydat do naszej oficjalnej rekomendacji w 2NN…
Niektórzy pytają mnie przy tym jakiego maklera sam używam. Otóż Szwajcarzy są bardzo konserwatywni i, podobnie jak w złocie, Szwajcaria nie jest krajem dealerów (jak SQ) lecz ciągle raczej krajem banków. Wszystkie sprawy finansowe jakie obywatel ma, nie tylko hipoteki ale także kupno akcji czy złota, załatwiają w związku z tym banki.
Siedzę więc głównie przy swoim banku kantonalnym który jest członkiem ich własnej organizacji maklerskiej (kooperatywa wszystkich banków kantonalnych). To samo dotyczy złota. Są owszem, indywidualni dealerzy, ale Szwajcar potrzebując złota wali jednak w pierwszej instancji do swojego banku kantonalnego który ma za rogiem. ZKB na przykład jest nie tylko bankiem kantonalnym w kantonie Zurych ale także jest centrum dystrybucyjnym złota fizycznego dla całej sieci banków kantonalnych. Jeżeli na przykład pragnę nabyć krugerranda to mój manager w lokalnym banku kantonalnym zamawia go w ZKB, który przesyła go do LKB (bank kantonalny w kantonie Luzern) który dalej przesyła to do naszego banku. A, panie cynik9, mamy dla pana pańskiego krugerranda – zgłasza się telefonem (obowiązkowo) bank lokalny gdzie mogę zdobycz odebrać przy najbliżej bytności w dolinie. Tak to mniej więcej działa.
Nie chce twierdzić że jest to optymalne. Na pewno nie jest najtańsze. Stąd chętnie wypróbuję SQ osobiście! Czytelnikowi który przecierając drogę zakładał tam konto i informował mnie o postępach doradzałem na przykład zapytanie ile SQ sobie liczy za “przechowywanie aktywów”. No, powiedzmy, masz $100K w APPL (Apple) i nic z tym nie robisz, rok w rok. Ale kwartał w kwartał, płacisz na “przechowywanie efektów”. No to ile kosztuje cię to kwartalnie? Okazuje się że w SQ jest to ciągle 3x mniej niż w moim banku kantonalnym!! 🙁
——————–
Dygresja – przyznać muszę że żyjąc w Szwajcarii tego rodzaju negatywną konfrontację z rzeczywistością odczuwam ilekroć zamawiam coś na Amazon. Wszędzie w EU, w tym i w PL, rzecz można zamówić tanio i tanio otrzymać, no problem. W Szwajcarii natomiast można tę samą rzecz, owszem, po znakomitej cenie, tylko zamówić. Ale już nie odebrać! Czytamy więc że Amazon po prostu nie dostarcza rzeczy do Szwajcarii, kropka. Napiszę przy innej okazji jak można to obejść, ale zakończmy tę dygresję tutaj konkluzją że nic nie ma na tym świecie “za darmo”. I dygresja druga – nasza teoria globalnego dywersyfikowania SIĘ sprawdza się w praktyce 100%!!
———————Okay, przejdźmy teraz o platyny. Platyna jest moim zdaniem atrakcyjna ale tylko jako zakład długoterminowy. ZKB ma też, BTW, swój platynowy ETF wspierany metalem fizycznym. Pozycja w platynie ma obecnie, w perspektywie kilku lat, moim zdaniem znacznie więcej sensu niż w palladzie. Metal ma też rzadki posmak aktywa materialnego…
Gdybym na przykład wchodził na kobierzec ślubny w tych dniach to sprawiłbym panu i pannie młodej parę masywnych pierścionków z platyny, a nie ze złota… Za parę lat będzie to 3x więcej warte niż ekwiwalent w złocie, plus o tyle bardziej oryginalne. Każdy będzie pytał skąd pan młody był tak przewidujący że… 😉 Jak to skąd! Czytał 2NN!!! 😉 Oczywiście nie chcemy tu porównywać wartości panny młodej do wartości platyny, z tym jak wiadomo różnie bywa… Na ogół wartość panny młodej przeważa!!! ;-). Faktem jest jednak że metal jest cenny, jest wieczny, i że jest niebywale tani. Czego więcej chcieć?
To powiedziawszy, nie jest to czas IMO na krótkoterminowe spekulacje cenowe. Nawet jak by korona wirus skończył się jutro to długoterminowe szkody są ogromne i na mój gust bez poważnej recesji globalnej się nie obejdzie. I nie będzie to sprawa krótka. Jeszcze, być może, macherzy Trumpa dociągną w jako takiej formie do listopada, IMO, a potem – jesteśmy w morzu bólu na długo, proszę państwa!
——————Nie doradzałbym też w chwili obecnej spekulowania na rychłe odbicie w ropie. Co najwyżej ci którzy wbrew Grecie mają czelność ogrzewanią się ciągle olejem opałowym (w krajach gdzie jego cena powiązana jest z ropą przynajmniej…) powinni zatankować się po uszy!! Przy zbiorniku o odpowiedniej pojemności podejrzewam że ostatni litr taniej ropy z niego spalą przy cenie rynkowej ropy ponad $100/bb! Ale na razie przed nami morze ropy taniej jak barszcz!
—————–No fajnie, powiecie, ale kto w tym dziwnym świecie natychmiastowych efektów i natychmiastowych gratyfikacji patrzy więcej w przyszłość? Tylko 2NN!!!
Apropos – jeśli pojawia się gdzieś “alterego” z przyczyn czysto techniczych to przyjmijcie państwo spokojnie że to opinia cynika9. Po prostu jego alter ego.
-
08/03/2020 at 20:59 #129890
globe
ParticipantDzękuje za odpowiedz. A sadzilem ze ropa jest juz wyjatkowo tania a tu suprise, zobaczymy gdzie sie ten zjazd zatrzyma. Ciekawe jak zachowa sie sektor szeroko pojmowany jako OIL & GAS? Na rynku zostali ‘najsilniesji’, ale po aktualnej cenie ropy pewnie czeka nas kolejne przetasowanie.
———————————
Otrzymalem ostatnio telefon od cornertrader. Pani dzwonila zeby wyjasnic, ze jesli jestem zaintresowany otworzeniem konta to musze osobiscie odwiedzic ich siedzibe w CH. Takie maja wymagania dla PL (ciekawe czy tylko dla NAS?).
———————————
Apropo PPT:
Portfel zastartowany ZGLD i ZPLA zaladowane. Troche mnie martwi dywesyfikacja, bo siedze na surowcach. Jaki moze byc timing akumulacji GBP, czekac na jakies peturbacje i rozwalke na rynkach czy akumulowac na dlugoterminowa pozycje?Ta zapetlona mysl zaburza moj spokoj. Prosze wiec o wykasowanie ponizszych wpisow:
#129632 -
08/03/2020 at 21:38 #129891
alterego
KeymasterOtrzymalem ostatnio telefon od cornertrader. Pani dzwonila zeby wyjasnic, ze jesli jestem zaintresowany otworzeniem konta to musze osobiscie odwiedzic ich siedzibe w CH.
Nie brałbym tego osobiście, albo “narodowo”, a w sumie to raczej nawet pozytywnie. Banki szwajcarskie miały ciężkie doświadczenia z FATCA/USA, zapłaciły miliony $$ w haraczu, i na zimne teraz dmuchają. Do otwierania kont obcokrajowcom się nie kwapią z uwagi na ryzyko. Mówią: rachunek ok, ale żadnych ryzyk z otwieraniem na odległość, z gościem podszywającym się za kogoś innego a w rzeczywistości będącego Amerykaninem.
Ma oczywiście średni sens latanie specjalnie do Ticino, zwłaszcza w dobie wirusa, ale jak pani chce otworzyć rachunek to nie spławiałbym jej z prądem ale utrzymał sytuację otwartą. Kto wie, może do kolejnych wakacji w Crans Montana czy gdzieś tam. Kupi nie kupi, przydać się zawsze może…
Raz otwarty rachunek szwajcarski jest praktycznie za zawsze…
-
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.