Wydaje mi się, że rozwój wypadków będzie przebiegał wg następującego schematu:
– wzrost cen ropy na giełdzie światowej – Warren Buffett już to obstawił (kupno Exxon Mobil)
– dzięki temu petrodolary znowu zyskają na wartości
– jednoczesny spadek cen metali szlachetnych
– wzrost inflacji (skokowy?) – z powodu wzrostu cen ropy -> transportu
– wzrost inflacji wymusi podniesienie stóp procentowych i znaczne zwiększenie ogromnych już deficytów a to z kolei doprowadzi do tego że…
– zadłużone państwa cierpiące na deficyty budżetowe próbują za wszelką cenę spłacić kredyty i to prowadzi do:
– sprzedaży złota za niewielkie pieniądze przez rezerwy krajów zadłużonych
Z takiego przebiegu sprawy skorzystają państwa, które są producentem ropy oraz posiadają znaczne rezerwy złota.
Nie jestem ekonomistą. Jednak wg mnie taki schemat przebiegu spraw na rynkach globalnych może być prawdopodobny
Pozdrawiam
Althis
Wydaje mi się, że rozwój wypadków będzie przebiegał wg następującego schematu:
– wzrost cen ropy na giełdzie światowej – Warren Buffett już to obstawił (kupno Exxon Mobil)
– dzięki temu petrodolary znowu zyskają na wartości
– jednoczesny spadek cen metali szlachetnych
– wzrost inflacji (skokowy?) – z powodu wzrostu cen ropy -> transportu
– wzrost inflacji wymusi podniesienie stóp procentowych i znaczne zwiększenie ogromnych już deficytów a to z kolei doprowadzi do tego że…
– zadłużone państwa cierpiące na deficyty budżetowe próbują za wszelką cenę spłacić kredyty i to prowadzi do:
– sprzedaży złota za niewielkie pieniądze przez rezerwy krajów zadłużonych
Z takiego przebiegu sprawy skorzystają państwa, które są producentem ropy oraz posiadają znaczne rezerwy złota.
Nie jestem ekonomistą. Jednak wg mnie taki schemat przebiegu spraw na rynkach globalnych może być prawdopodobny
Pozdrawiam
Althis