witam serdecznie,
mam do Szanownych Forumowiczów pytanie: czy ktos z Was inwestuje w ktorys z ETF Zuercher KantonalBank?
Jesli tak, czy moglbym prosic o porade odnosnie tego, w jaki sposob rozliczac sie podatkowo z zyskow?
witam serdecznie,
mam do Szanownych Forumowiczów pytanie: czy ktos z Was inwestuje w ktorys z ETF Zuercher KantonalBank?
Jesli tak, czy moglbym prosic o porade odnosnie tego, w jaki sposob rozliczac sie podatkowo z zyskow? Czy tak, jak w przypadku zagranicznych funduszy, zgodnie z ustawa o podatku od osob fizycznych (wraz z corocznym zeznaniem podatkowym)?
Prospekt emisyjny napisany jest dosc ciezkim jezykiem (przy mojej sredniej znajomosci niemieckiego) i na tyle, co rozumiem, wynika z niego, ze ETF GOLD jest zwolniony z podatku dla obywateli Szwajcarii (co by oznaczalo, ze obywatele polscy musza zaplacic podatek 19%). Tym niemniej przepisy szczegolowe sa juz bardzo trudno zrozumiale dla mnie (po polsku to tez bywa problem, hehe 🙂
Czy w zwiazku ze zwolnieniem podatkowym obywateli Szwajcarii nie jest to inny “twor” pod wzgledem podatkowym? Jesli tak, to jak powinien byc traktowany przez polskich podatnikow?
Z gory dziekuje za odpowiedz,
pozdrawiam,
Maciej Fijalkowski