Rynek wtórny złota

Home Forum Stare_forum Rynek wtórny złota

Viewing 0 reply threads
  • Author
      A Sz1
      Participant

Witam,

Istnieje jakiś polski lub zagraniczny portal kojarzenia osób, które chcą sprzedać metal szlachetny w popularnej formie (ogólnie znana moneta/sztabka)
      tym którzy chcą je kupić?

Mówię tutaj o portalu C2C, ale nie wykluczam, by w takim miejscu odbywał się też handel C2B i B2C.

Od 2013 roku jest zakaz handlu złotem na allegro. Z tego co zdążyłem się zorientować, to nikt nie sprzedaje prywatnie złota
      na olx i gumtree, widziałem trochę ogłoszeń na ebay. Z mojej perspektywy to wygląda tak, że właściwie rynek wtórny złota
      w Polsce nie istnieje.

Zastanawia mnie czemu? Wszyscy wolą kupować/sprzedawać od/do dilera? Ryzyko oszustwa?

Zastanawiałem się jak taki portal mógłby funkcjonować:
      – kojarzenie sprzedawców z kupującymi
      – usługa pośredniczenia w przekazaniu złota
      – escrow
      – sprawdzenie złota
      – anonimizacja

Pytanie tylko, czy tworzenie takiego miejsca, które miałoby pobudzić rynek wtórny złota, ma sens?

Zapraszam do luźnej dyskusji i opinii.

Witam,

Istnieje jakiś polski lub zagraniczny portal kojarzenia osób, które chcą sprzedać metal szlachetny w popularnej formie (ogólnie znana moneta/sztabka)
      tym którzy chcą je kupić?

Mówię tutaj o portalu C2C, ale nie wykluczam, by w takim miejscu odbywał się też handel C2B i B2C.

Od 2013 roku jest zakaz handlu złotem na allegro. Z tego co zdążyłem się zorientować, to nikt nie sprzedaje prywatnie złota
      na olx i gumtree, widziałem trochę ogłoszeń na ebay. Z mojej perspektywy to wygląda tak, że właściwie rynek wtórny złota
      w Polsce nie istnieje.

Zastanawia mnie czemu? Wszyscy wolą kupować/sprzedawać od/do dilera? Ryzyko oszustwa?

Zastanawiałem się jak taki portal mógłby funkcjonować:
      – kojarzenie sprzedawców z kupującymi
      – usługa pośredniczenia w przekazaniu złota
      – escrow
      – sprawdzenie złota
      – anonimizacja

Pytanie tylko, czy tworzenie takiego miejsca, które miałoby pobudzić rynek wtórny złota, ma sens?

Zapraszam do luźnej dyskusji i opinii.

Viewing 0 reply threads
  • You must be logged in to reply to this topic.