Home › Forum › Stare_forum › Rynek wtórny złota
- This topic has 0 replies, 1 voice, and was last updated 7 years, 2 months ago by
A Sz1.
-
AuthorPosts
-
-
19/12/2015 at 16:52 #8235
A Sz1
ParticipantWitam,
Istnieje jakiś polski lub zagraniczny portal kojarzenia osób, które chcą sprzedać metal szlachetny w popularnej formie (ogólnie znana moneta/sztabka)
tym którzy chcą je kupić?Mówię tutaj o portalu C2C, ale nie wykluczam, by w takim miejscu odbywał się też handel C2B i B2C.
Od 2013 roku jest zakaz handlu złotem na allegro. Z tego co zdążyłem się zorientować, to nikt nie sprzedaje prywatnie złota
na olx i gumtree, widziałem trochę ogłoszeń na ebay. Z mojej perspektywy to wygląda tak, że właściwie rynek wtórny złota
w Polsce nie istnieje.Zastanawia mnie czemu? Wszyscy wolą kupować/sprzedawać od/do dilera? Ryzyko oszustwa?
Zastanawiałem się jak taki portal mógłby funkcjonować:
– kojarzenie sprzedawców z kupującymi
– usługa pośredniczenia w przekazaniu złota
– escrow
– sprawdzenie złota
– anonimizacjaPytanie tylko, czy tworzenie takiego miejsca, które miałoby pobudzić rynek wtórny złota, ma sens?
Zapraszam do luźnej dyskusji i opinii.
Witam,Istnieje jakiś polski lub zagraniczny portal kojarzenia osób, które chcą sprzedać metal szlachetny w popularnej formie (ogólnie znana moneta/sztabka)
tym którzy chcą je kupić?Mówię tutaj o portalu C2C, ale nie wykluczam, by w takim miejscu odbywał się też handel C2B i B2C.
Od 2013 roku jest zakaz handlu złotem na allegro. Z tego co zdążyłem się zorientować, to nikt nie sprzedaje prywatnie złota
na olx i gumtree, widziałem trochę ogłoszeń na ebay. Z mojej perspektywy to wygląda tak, że właściwie rynek wtórny złota
w Polsce nie istnieje.Zastanawia mnie czemu? Wszyscy wolą kupować/sprzedawać od/do dilera? Ryzyko oszustwa?
Zastanawiałem się jak taki portal mógłby funkcjonować:
– kojarzenie sprzedawców z kupującymi
– usługa pośredniczenia w przekazaniu złota
– escrow
– sprawdzenie złota
– anonimizacjaPytanie tylko, czy tworzenie takiego miejsca, które miałoby pobudzić rynek wtórny złota, ma sens?
Zapraszam do luźnej dyskusji i opinii.
-
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.