Yeah, zastanawiałem się czy nie poruszyć tego w 2GR. Tutaj w 2NN staramy się skupiać raczej na sprawach ekonomiczno gospodarczych i inwestycyjnych. Pewne powiązanie jest ale doświadczenie uczy że mieszanie tej tematyki z zagadnieniami geopolitycznymi (bądź religijnymi) prowadzić czasem może do niepotrzebnych konfliktów.
Był na przykład kiedyś jeden drogi czytelnik z którym dyskutowaliśmy wiele rzeczy na niwie inwestycyjnej, bez żadnych przeszkód czy uprzedzeń. Skończyło się to jednak w momencie kiedy wziął mi za złe to że nie stoję murem za bantustanem banderowskim, brutalnie najechanym przez złą Rosję… 🙁
A propos – jest też inny ciekawy temat aktualny, którego z tych samych przyczyn w 2NN nie chcę rozwijać (możemy pogadać o tym w kontekście spotkań okołoseminaryjnych). Oto NATO ćwiczy ostatnio dzielnie obronę “przesmyku suwalskiego”. Obok niezwyciężonych armii państw bałtyckich i Polski, oraz pewnie z plutonu USArmy, w ćwiczeniach uczestniczą także jednostki Izraela, który nie jest nawet w NATO. WTF?, chciałoby się zapytać…