Home › Forum › Inwestowanie › Sonda brokerów/platform tradingowych
Tagged: banki makler
- This topic has 5 replies, 4 voices, and was last updated 6 years, 3 months ago by
Anonymous.
-
AuthorPosts
-
-
16/01/2016 at 21:27 #8239
koos
ParticipantWitam,
Chciałbym rozpocząć faktyczną implementację portfela xPPT. W tym celu, wykonałem wstępny rekonesans brokerów i ich platform tradingowych, które mógłby być pomocne przy zastartowaniu xPPT.
Uproszczone warunki wejściowe jakie założyłem:
– szeroki zakres produktów, w tym bonds, stocks, ETFs, Indices etc.
– szeroki zakres rynków/giełd: US, UK, CH, DE, FR, RU, CN
– rezydencja podatkowa: UK
– waluta konta: GBP
– broker nadzorowany przez znanych, zewnętrznych regulatorów
– duży i sprawdzony brokerEfekt, to “sprany beret” i brak jednoznacznych typów. Zastanawiam się jak mógłbym uszczegółowić to poszukiwanie, by zawęzić grupę brokerów i podjąć ostatecznie świadomą i przemyślaną decyzję.
Dosyć ważną sprawą są rozsądne opłaty dobrane do charakterystyki portfela xPPT, tzn. zakładam kilka ruchów balansujących portfel w roku.
Co jeszcze sugerujecie by wziąć pod uwagę i co powinno mieć wysoki priorytet w takiej analizie?
A może macie w zanadrzu brokerów godnych polecenia (i dlaczego), z których korzystacie? Napiszcie też co się Wam w nich (nie)podoba.
Być może Cynik również dorzuciłby do tej sondy swoje dwa grosze 😉 ?
pozdrawiam
koos -
11/03/2018 at 01:15 #126248
alterego
Keymaster12.03.2018 – Rezultaty tej dyskusji są wszystkie w kilku topikach forum Inwestowanie. Reakcje ogólne w naturze są w topiku Wybór maklera on-line natomiast wątki dotyczące poszczególnym maklerów i doświadczeń z nimi są pod indywidualnymi topikami.
-
10/09/2018 at 11:33 #127114
Anonymous
InactiveNo i stalo sie.
Zablokowali mi dostep do kupna i sprzedazy ETF glownie z USA.
Chociaz zkb tez nie moge juz sprzedac online. Mam konto w DM PKO. Czytam na forach innych brokerow , ze jest tak samo.
Macie jakies pomysly jak inwestowac w takich warunkach? -
10/09/2018 at 14:43 #127115
Anonymous
InactiveSam nie korzystam, ale słyszałem, że broker DIF (Portugalia, http://www.difbroker.com/web/guest/home) jest godny polecenia i nie robi takich jaj jak bany na ETFy.
-
10/09/2018 at 21:52 #127117
Anonymous
InactivePytanie ile jeszcze wytrzyma?
A orientujecie sie moze czy sa jakies inne alternatywne drogi inwestowania np. w fundusze indeksowe np Vanguarda albo inne? Moze kupic akcje wszystkich firm z indeksu DOW?
Jak sobie to permanentne portfolio bez ETF ulozyc?
Wracajac do Vanguarda,na ich stronie niestety jest napisane, ze tylko obywatele USA moga kupic od nich. Siedzenie na gieldzie mija sie z celem skoro takie rzeczy sie dzieja ostatnio.
W zasadzie tylko DIF zostal a reszta polskich brokerow sie poddala bez walki. -
04/12/2018 at 10:26 #127578
Anonymous
InactivePozwolę sobie odpowiedzieć częściowo na pytania bo może się przydać, a właśnie znalazłem kilka odpowiedzi, to się podzielę.
W skrócie: prędzej czy później (raczej prędzej) ma zostać zablokowany dostęp do ETFów z NYC dla brokerów z EU. W związku z powyższym, DIF planuje otworzyć swoją filię w Urugwaju i stamtąd prowadzić inwestycje związane z NYC. Polecam wysłuchanie https://youtu.be/ve5hG2nj2B4?t=1200 .
Natomiast w temacie PPT bez ETF, to ja zaczynam stosować podział następujący:
30% – złoto i srebro fizyczne
30% – gotówka (waluty surowcowe AUD i NOK oraz safe haven – CHF)
30% – własna spółka
10% – czysta spekulacja – BTC, ETH, zabytkowe auto, etc.Po wyniki mojego wariantu PPT zapraszam za 40 lat. 😉
-
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.