Srebro i COT

Home Forum Stare_forum Srebro i COT

Viewing 0 reply threads
  • Author
      A Sz1
      Participant

Post został przeniesiony na forum z wpisu "Jest dobrze ale …" na blogu.   Forum jest ograniczone do społeczności inwestorów 2N, podczas gdy blog i uwagi tam są otwarte dla każdego zalogowanego użytkownika.

{Skrzat} napisał:
      Mam pytanie do Cynika. Nie za bardzo rozumiem jak w sytuacji tak dużej koncentracji "net short" na srebrze możliwy jest jego duży wzrost? Czy jeżeli tłusty kot złapany w ślepym zaułku wywinie numer typu coś w rodzaju anulowania przez CFTC tych nierealnych "net short" – wtedy ceny srebra pójdą na północ?. Bardziej zastanawia mnie jak bardzo te nierealne "net short" mogą jeszcze zbijać cenę srebra ?, zwłaszcza że zaliczyliśmy znaczy spadek ceny bez większej redukcji "net hort" Pozdrawiam.

Post został przeniesiony na forum z wpisu "Jest dobrze ale …" na blogu.   Forum jest ograniczone do społeczności inwestorów 2N, podczas gdy blog i uwagi tam są otwarte dla każdego zalogowanego użytkownika.

{Skrzat} napisał:
      Mam pytanie do Cynika. Nie za bardzo rozumiem jak w sytuacji tak dużej koncentracji "net short" na srebrze możliwy jest jego duży wzrost? Czy jeżeli tłusty kot złapany w ślepym zaułku wywinie numer typu coś w rodzaju anulowania przez CFTC tych nierealnych "net short" – wtedy ceny srebra pójdą na północ?. Bardziej zastanawia mnie jak bardzo te nierealne "net short" mogą jeszcze zbijać cenę srebra ?, zwłaszcza że zaliczyliśmy znaczy spadek ceny bez większej redukcji "net hort" Pozdrawiam.

{cynik9}:  wyobraź sobie wstrząsany szampan i COT w roli korka!  Moim zdaniem sytuacja w srebrze jest wypadkiem czekającym na okazję.  Pozycja NSC jest moim zdaniem rolowana z konieczności, nie z czego innego. Po prostu coraz mniej jest chętnych do pozbycia się srebra long, nawet papierowego.  Część problemu jest też taka że JPMorgan odziedziczył znaczną pozycję NSC po przejęciu Bear Stearnsa.

Efekt NSC jest średnio- i długoterminowy.  Średnioterminowo chodzi o ruch periodyczny – wzrosty przeplatane wyprzedażami.  Zbijanie ceny jest w tym przypadku okresowym rytuałem, ale nie można negować że srebro  ma generalny trend w górę tak że nie idzie o "zbijanie" stale do tego samego poziomu.

Długoterminowo natomiast skoncentrowana pozycja NSC ma efekt nie tyle ‘zbijania’ ceny ile sam fakt że istnieje nie pozwala srebru  rozwinąć skrzydeł.  Manipulacja, że tak powiem, już się stała. Jej efektem jest że mamy srebro po $16 a nie po $160.  Wyobraź sobie że zamiast 2 banków bezkarnie utrzymujących wyjątkowo skoncentrowaną pozycję NSC mamy tę samą pozycję nagle rozłożoną na 40 mniejszych graczy,  z których nikt nie ma dojść do FEDu/rządu, nie wie co stamtąd wieje, nie ma immunitetu i każdy sam musi podejmować decyzję long- czy short-.   Wykluczona jest przy tym zmowa cenowa bo 40 graczy nigdy nie zorganizuje takiej koluzji jak 2 megabanki na Wall Street, z własnymi gośćmi w rządzie i CFTC.  W takich warunkach srebro moim zdaniem jest automatycznie z dnia na dzień $50/oz lub lepiej.   Myślę że analogia z korkiem do szampana nie jest wcale  zła…   A szampan robi się coraz cieplejszy… 😉

Viewing 0 reply threads
  • You must be logged in to reply to this topic.