teoria, sklad portfela etc. czyli 100 pytan do…

Home Forum Stare_forum teoria, sklad portfela etc. czyli 100 pytan do…

Viewing 0 reply threads
  • Author
      A Sz1
      Participant

jak wiadomo wszem i wobec wszystkim tu obecnym 10-20% w zlocie fizycznym to tylko czesc portfela. proponuje wiec podyskutowac ogolnie o tym co mogloby sie skladac na reszte portfela oraz o tym kiedy najlepiej kupic.

przechodzac do meritum:

1) okolo tygodnia temu na 321gold pojawil sie artykul w ktorym pojawila sie taka oto opinia:
      “We’re recommending that you rebalance your portfolio to 33.3% physical gold (or very solid proxy for larger amounts, like Perth Mint Certificates), 33.3% cash, and 33.3% gold-related stocks”

jak wiadomo wszem i wobec wszystkim tu obecnym 10-20% w zlocie fizycznym to tylko czesc portfela. proponuje wiec podyskutowac ogolnie o tym co mogloby sie skladac na reszte portfela oraz o tym kiedy najlepiej kupic.

przechodzac do meritum:

1) okolo tygodnia temu na 321gold pojawil sie artykul w ktorym pojawila sie taka oto opinia:
      “We’re recommending that you rebalance your portfolio to 33.3% physical gold (or very solid proxy for larger amounts, like Perth Mint Certificates), 33.3% cash, and 33.3% gold-related stocks”
      wydaje mi sie, ze to sugeruje on zbyt mocna ekspozycje na zloto, 66% (w roznej postaci co prawda ale mimo wszystko na zloto).
      pytanie pomocnicze – co oznacza ‘cash’ w tej wypowiedzi? fizyczna gotowke czy przejscie z akcji do ROR’u? ciezko mi sobie wyobrazic trzymanie 33% z np. 100k $ pod poduszka 😉

2) czy do ETF’ow rowniez rekomendowana jest strategia ‘buy&hold’?
      teoretycznie za pomoca stoploss’ow mozna z nich latwo wyjsc przy spadkach ale czy ta gra jest warta swieczki?

3) w ostatnim 2NN pojawilo sie takie zdanie
      “…ma jeszcze ok. 10% do swojej MA(200) i może ją osiągnąć w przeciągu miesiąca. Zanim to uczyni wydaje się dalej w miarę
      atrakcyjna.”
      czy mozna w takim razie uznawac walor ktory jest powyzej MA(200) za ‘drogi’?
      i znow pytanie pomocnicze – gdzie mozna znalezc wykresy metali wraz we frankach? probowalem sobie odtworzyc wykres z 2NN na stronie stockcharts.com ale mi sie nie udalo wobec czego wnioskuje, ze Cynik ma konto po upgrade’dzie.

Viewing 0 reply threads
  • You must be logged in to reply to this topic.