Wybór konta maklerskiego

Home Forum Inwestowanie Wybór konta maklerskiego

Tagged: ,

Viewing 6 reply threads
  • Author
      psmoter
      Participant

Witam,
      Chwilę szukałem, ale nic nie znalazłem.
      Czy na forum była kiedyś poruszana kwestia wyboru konta maklerskiego?
      Na pewno są lepsze i gorsze konta maklerskie ale czy są bezpieczniejsze i mniej bezpieczne?

W szczególności jestem zaciekawiony kontami firmy DEGIRO, wydają się korzystne finansowo, jednakże możliwość “wypożyczenia papierów wartościowych będących na rachunku inwestora w celu krótkiej sprzedaży” przez DEGIRO sprawia, że zapala się u mnie czerwona lampka.
      Tutaj link do artykułu na bankier.pl: https://www.bankier.pl/wiadomosc/DeGiro-maklerska-rewolucja-udana-w-polowie-7534488,3.html

Jeśli ktoś ma komentarz/opinie na temat DEGIRO… byłbym wdzięczny.

Dodam, że mieszkam w Austrii więc jeśli ktoś jest w stanie polecić pewnego / dobrego dostawcę kont maklerskich w tym kraju było by nieźle.

Pozdrawiam

alterego
      Keymaster

Czeski broker
      Submitted by [gall] on wt., 22/09/2009 – 06:38.

Ja korzystam z usług czeskiego biura, który ma placówkę w Warszawie. Jest bardzo tani, nawet nie bierze prowizji w promocyjnym okresie. Zakupione walory są przetrzymywane u zewnętrznych depozytariuszy. Jest się ich rzeczywistym właścicielem i nie wchodzą w masę upadłościową brokera (co w przypadku IDM nie jest takie oczywiste). Można inwestować na rynkach amerykańskich, niemieckim, czeskim i polskim. Na amerykańskim dodatkowo jest możliwość krótkiej sprzedaży. Do wyboru są tysiące walorów z całą gamą ETF-ów.
      Pozdrawiam
      Drobny Inwestorek

pawel
      Participant

którzy oferują możliwość inwestowania na LSE albo innych giełdach.

Może ktoś poda sprawdzonych, mam pare adresów ale wolałbym jakieś z naszego forum.

Na pewno są tutaj początkujący którzy mogli by skorzystać na takiej wiedzy.

Pozdrawiam

Anonymous
      Inactive

brokerzy zagraniczni
      Submitted by MB on pon., 11/10/2010 – 21:15.

ktoś próbował firsttrade? albo etrade?
      A może thinkorswim?

Drewniacki
      Participant

Dom maklerski online
      Submitted by Drewniacki on wt., 18/09/2012 – 17:05.

Panowie Inwestorzy, udzielcie proszę rady młodemu koledze. Poszukuję domu maklerskiego, w którym mógłbym założyć konto bez wychodzenia z domu, tj. za pośrednictwem tylko i wyłącznie internetu. Powód prosty — jestem daleko od kraju. Doświadczenie praktyczne mam zerowe a teoretyczne prawie zerowe (kilka edycji 2NN i kilka artykułów w internecie) — stąd pytanie do Was.

Anonymous
      Inactive

Podłączam się pod temat, lecz moje zapytanie dot. waszych opinii o Lynx Broker

alterego
      Keymaster

[autor odpowiedzi nieznany – chętnie poprawię cynik9]

Witam,

Odnośnie Lynx Broker: w Umowie Klienckiej Interactive Brokers dla klientów Lynx znajduje się poniższy punkt:

14. Prawo IB do wypożyczenia/zastawu aktywów klienta
      Jak jest dozwolone przez prawo, IB jest uprawnione przez klienta do wypożyczenia sobie (IB), lub innym klientom, papierów wartościowych lub aktyw klienta. IB może bez uprzedzenia zastawić, ponownie zastawić, odstąpić, ponownie odstąpić klientowi papiery wartościowe lub aktywa, oddzielnie lub razem z papierami wartościowymi i aktywami innych klientów, w jakiejkolwiek kwocie z jakiegokolwiek rachunku IB, którym klient jest zainteresowany, bez zachowania wła- sności lub kontroli nad daną ilością aktyw. Za wypożyczenie papierów wartościowych IB może otrzymać wynagrodzenie finansowe lub inne, do której klient nie
      ma prawa. Takie pożyczki mogą ograniczyć możliwość klienta skorzystać z prawa głosu dotyczącego papierów wartościowych.

Dla mnie nie do zaakceptowania.

pozdrawiam

alterego
      Keymaster

Witam,
      Czy ktoś z was mógłby się podzielić doświadczeniem odnośnie domu maklerskiego mającego w ofercie obrót papierami na światowych giełdach? Oferta BZWBK S.A wydaje mi się niezła, ale czy ktoś ma z nimi jakieś doświadczenie? A może IDM Trader domu IDM SA? Chciałbym uniknąć sprawdzania domów metodą prób i błędów, mój obecny dom to raczej przystawka do konta (Mbank) i nie oferuje możliwości obrotu na całym świecie.

A Sz1
      Participant

Witam wszystkich serdecznie

Zastanawiam się nad otworzeniem konta maklerskiego do inwestycji na giełdach zagranicznych. Po pierwszych analizach stawiałbym albo na IDM albo Saxo.

I w związku z tym pojawia się pytanie – jak ma się sprawa z naszą ulubioną belką w przypadku rachunku maklerskiego prowadzonego za granicą (czyli np. Saxo)? Czy w ramach UE broker donosi na mnie co roku do skarbówki via PIT-8C (tak jak polskie biuro) czy też ja mam się osobiście wyspowiadać z zysków? 😉

Gdyby na przykład pieniążki za granicą mogły pracować bez corocznych potrąceń a podatek naliczało by się w momencie transferu środków do Polski -też byłby to jakiś argument do wyniesienia się za granicę…

Czy ktoś ma jakąś wiedzę na ten temat i chciałby się nią podzielić?

pozdrawiam serdecznie

navarre

A Sz1
      Participant

[HT – mt post ze starego forum]

Ich oferta wygląda całkiem interesująco: niskie koszty zleceń, niskie spready, szeroki dostęp do rynków. Gdyby nie wejście od 10k usd.

Prośba o opinię.

mt

A Sz1
      Participant

Czy ktoś może polecić jakiś bank/bióro maklersie w Polsce lub Szwajcarii do inwestowania samodzielnego na różnych rynkach ?
      Czyli chodzi o małe prowizje i obsługę przez web możliwie wszystkich typów transakcji w kilku walutach.

Konto powinno obsłużyć np. następujący scenariusz: sprzedaję ZKB GLD CHF, zamieniam na złotówki po dobrym kursie i kupuję akcję w Warszawie, wszystko najlepiej w ciagu kilku minut przez web.

Teoretycznie np. BZWBK spełniałby te wymagania, ale problemem jest wymiana waluty, kosztuje 2.8% co nie jest do zakceptowania.

A może sensowniej byłoby nie ruszać inwestycji w ZKB nigdy i bawić się na giełdach tylko opcjami i/lub zertyfikatami z dużym lewarem ? Wtedy odpadły by koszty wymiany waluty, a stosunek możliwych zysków do strat byłby chyba podobny

Generalnie pszydałby się mały HOWTO dla niewtajemniczonych.

pawel
      Participant

Witam,

Nie wszyscy zapewne czytelnicy tego forum sa doswiadczonymi inwestorami, proponuje stworzyc liste brokerow krajowych i zagranicznych z ich prowizjami i opisem, tak zeby ci co chcieli by zaczac przygode z gielda mieli jakis punkt wyjscia. Jest na forum kilka tematow, ale potem taka lista mogla by byc podobna do tej z sprzedawcami zlota.

Co wy na to? Pewnie rada paru osob ktore inwestuja, byla by lepsza od rady anonimowego internauty z jakiegos forum itp.

Anonymous
      Inactive

Drodzy Forumowicze TwoNuggets!

W pocie czoła szukam brokera, u którego mógłbym tanio i bezpiecznie kupić ETFy wspomniane w newsletterze oraz kilka akcji na rynku USA i chciałem się Was zapytać o opinię na temat czesko-słowackiej firmy FIO: http://www.fio.pl/. Czy ktoś korzysta z tego brokera? Czy widzicie jakieś przeciwskazania, żeby tam otworzyć konto? Lub wręcz przeciwnie jesteście zadowoleni?

Przyznam, że głowa już mnie boli od czytania ofert i regulaminów, i niestety nadal nie wiem na co się zdecydować. Prosiłbym o porady.

Dziękuję i pozdrawiam,

Andrzej

A Sz1
      Participant

Temat troche podobny do tego jaki poruszony był wcześniej w 2NN, odnosnie tego co się dzieje jak banki padaja, ale wolalem go oddzielic bo tamten sie powoli zasmieca.

Co sie w takim razie dzieje z zainwestowanymi srodkami za posrednictwem DM, jesli ow bank zbankrutuje ? Moze zilustruje swoim przykladem.

Mam rachunek w DM BZWBK i za ich posrednictwem kupilem kilka jednostek ZKB Silver.
      Jesli BZWBK sie sypnie to jak ja udowodnie ze owe jednostki posiadam ? (sorki jesli to oczywiste i banalne, ale naprawde nie wiem jak jestem identyfikowany w momencie jak moj posrednik wylatuje z gry).Mam poprostu stronke inetrnetowa i nic wiecej – zadnego certyfikatu, tylko login i pass do tej strony a w niej ile czego posiadam.

Jak bank padnie to i jego DM ? Podejrzewam ze strony internetowe nie beda dzialac….a nawet jesli to co ? (mam sprzedac jednostki i przelac z nich kase do banku, ktory wlasnie padl? – SAMOBOJSTWO)

BFG tez obejmuje DM ? (ja tam w instytucje BFG nie wierze, szczegolnie w dzisiejszych czasach, ale z ciekawosci pytam).

alterego
      Keymaster

[Julius] Trochę czytałem na temat nie-zalet inwestycji w papierki, ale jednak dla dywersyfikacji i możliwości szybszego przerzucania gotówki, mniejszych kosztów szukam jakiegoś brokera.
      Kogo polecacie?
      Do zakupów surowców i walut, zależy mi na bezpieczeństwie i małych spreadach.
      Opinie mile widziane 🙂

pozdro

A Sz1
      Participant

Wiem, że wątek był już zapewne poruszany. Odświeżam temat, gdyż zastanawiam się nad założeniem konta maklerskiego, po 3 letniej przerwie.

Myślę, że po intensywnym dokształceniu się (m.in. kilka lat newsletter cynika9 – tutaj po raz kolejny chciałbym podziękować Autorowi. Dziękuję.) jestem gotowy zainwestować w “wirtualne obietnice czegoś”.

Proszę Szanownych czytelników bloga, o podzielenie się doświadczeniem, jaką formę i instytucje wybrać do tego celu. Głównie będą to inwestycje w surowce i ich pochodne. Na dobry początek. Wszelka wiedza obecnych tu praktyków będzie bezcenna. Możliwy PM, aby nie zaśmiecać forum. Dziękuję.

alterego
      Keymaster

Hej

Jak wiadomo przy zakładaniu konta maklerskiego w KBC można zdefiniować 2 rachunki. Jakie zdefiniowaliście? Tylko PLN? PLN i USD? USD i EUR? CHF? Oczywiście chodzi o uniknięcie przewalutowania.

Rozumiem, że każdy inwestuje na innym rynku, ale jako że właśnie otwieram konto, tak po ludzku jestem ciekaw waszych wyborów. Zwłaszcza że w regulaminie stoi, że KBC dokonuje przewalutowania po wyznaczonym przez siebie kursie…

torero
      Participant

Gdyby ktoś nie śledził przekaziorów, może będzie o tydzień-dwa do przodu, zanim dojdzie do niego list: KBC Securities kończy działalność detaliczną w Polsce (http://wyborcza.biz/Gieldy/1,114507,13813547,KBC_Securities_zamyka_oddzial_detaliczny__10_tys_.html)

I pytanie: co mamy myśleć o DM Bossa BOŚ? Mój makler, z którym właśnie zakładałem rachunek, wypowiadał się o DM BOŚ w umiarkowanych superlatywach, choć mimo tego prawdopodobnie zasili szeregi bezrobotnych…

torero
      Participant

Wg wyborcza.biz, “Rachunki maklerskie polskich inwestorów zostały urzędowo wyczyszczone z akcji banku Nova KBM” [http://wyborcza.biz/Gieldy/1,114507,15236020,Z_rachunkow_polskich_inwestorow_zniknely_akcje_slowenskiego.html] Tamże “- Podstawy prawne do anulowania akcji znalazły się w prawie słoweńskimi dopiero w grudniu 2013 r., czyli kilka dni przed wydaniem decyzji w sprawie Novej KBM – mówi Wojciech Chabasiewicz z kancelarii Chabasiewicz, Kowalska i Partnerzy.” Jak widać ochrona praw nabytych osiąga w UE poziom ‘advanced hard’…

I pytanie w zasadzie laika giełdowego – czy i w jakim stopniu możliwe są podobne nomen omen akcje w odniesieniu do papierów wartościowych np. szwajcarskich [np. ZKB] czy amerykańskich, a jeśli tak, to czy uchronić mogą przed tym papiery imienne?

A Sz1
      Participant

Witam

Jedną z linii rekomendowanych przez 2N jest to, że kiedy posiada się akcję spółki zagranicznej to najlepiej aby były to akcje zarejestrowane na konkretną osobę (nie jestem pewny czy to poprawne określenie), a nie na biuro maklerskie.

Czy ktoś z was spotkał się z procedurą rejestrowania takich akcji na własne nazwisko i mógłby opowiedzieć jak to wygląda oraz w jakim DM miał akcje? Ja dzwoniłem do DM BZWBK i tam pani po 15-minowych konsultacjach stwierdziła że się nie da czegoś takiego w bzwbk zrobić.

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Irol
      Participant

Z biura maklerskiego w Luksemburgu otrzymalem nastepujaca informacje:

“To align with the rest of Europe, from 1 January 2015 Luxembourg will introduce the mandatory exchange of information, in accordance with the European Savings Directive.

What is the European Savings Directive?
      The EUSD is an agreement between EU Member States* to automatically share data about individuals who earn interest income in one EU Member State*, but reside in another

When will the change in the EUSD take effect?
      From 1 January 2015, Luxembourg financial institutions will capture customer account information in relation to interest income. This data will be exchanged automatically with tax administrations in other EU Member States annually from 2016.

What is the scope of the EUSD?
      The automatic exchange of information only covers interest income derived from cash balances and other money debt instruments. All impacted sales and redemptions will be reported in full.

How will the EUSD affect your TDDII account?
      If you reside outside the EU, you will not be subject to the new regulation

If you are a Luxembourg resident, you will also be unaffected. The current 10% tax will continue to be withheld from any interest income

If you reside in the EU, outside Luxembourg, we will automatically report annually any interest income you receive from 1 January 2015 to the tax authorities for the first time in 2016.”

Wczesniej czytalem,ze do wymiany informacji mialo dojsc od 2017,z wyjatkiem Austrii,ktora miala zaczac kapowac na klientow od 2018.
      Czy ktos orientuje sie skad to przyspieszenie?

Anonymous
      Inactive

Witam forumowiczów,
      Chciałbym podzielić się dość niemiłym odkryciem dzisiejszego poranka … przy próbie złożenia zlecenia Stop Loss na rynki zagraniczne na rachunku prowadzonym przez Centralny Dom Maklerski Pekao SA tkz CDM okazało się, że nie ma takiej możliwości (internet, telefon, osobiście). Stop loss i inne dostępne są ale tylko na GPW.

To tak ku przestrodze, gdyby ktoś w ramach fanaberii chciał złożyć zlecenie inne niż PKC lub “limit”… bardziej zaawansowana technologia do Pekao jeszcze nie doszła…
      Miłego dnia

A Sz1
      Participant

Cz dostał ktoś telefon po założeniu konta maklerskiego w polskim DM z pytaniem o opcje binarne, ale z firmy (teoretycznie) niezwiązanej z DM?

Już któryś raz zakładam konto maklerskie i któryś raz dostaję telefon z pytaniem o opcje binarne i inne pseudo produkty, tydzień po podpisaniu umowy z DM. Tym razem z Irlandii. Przypadek? Nie sądzę. Świadczy też o poziome usług dla inwestorów indywidualnych w Polsce.

mk2015
      Participant

Witam wszystkich,
      Może temat już się pojawił i przeoczyłem. Czy ktoś ma praktykę w rozliczaniu podatku od zysków kapitałowych z zagranicznego biura maklerskiego? Zasadniczo konto jest w USD i nie mam pojęcia po jakim kursie będzie to przeliczone by rozliczyć się z naszym US. Da radę zrobić to bez pomocy księgowych?

Viewing 6 reply threads
  • You must be logged in to reply to this topic.