wycena metodą NPV – zdyskontowane przepływy – potrzebne dane do weryfikacji

Home Forum Stare_forum wycena metodą NPV – zdyskontowane przepływy – potrzebne dane do weryfikacji

Viewing 0 reply threads
  • Author
      A Sz1
      Participant

Witam,

Dość często słyszałem, że mieszkania to dobra inwestycja, szczególnie wtedy, gdy raty kredytów były niższe niż wartość najmu i można raty było spłacać z otrzymywanego najmu. Wniosek z tego wychodził, że stopa zwrotu była sporo wyższa niż oprocentowanie kredytu.

Chciałem zrobić taką analizę pod tą tezę o sensowności wyceny NPV, gdzie wartość mieszkania to suma zdyskontowanych przepływów. Niemniej brakuje mi danych – może ktoś z Was nimi dysponuje (wynikami chętnie się podzielę):
      – dane najlepiej myślę od roku 1995
      – ceny najmu mieszkań (przykładowe mieszkanie w Poznaniu)
      – ceny mieszkań (jak wyżej)
      – bezpieczna stopa zwrotu (tu wezmę oprocentowanie obligacji)

Porównanie wartości otrzymywanych metodą NPV oraz wykresu cen i spojrzenie na korelację między nimi – a także stóp zwrotu alternatywnych.

pozdrawiam i dobrego dnia życzę 🙂

Witam,

Dość często słyszałem, że mieszkania to dobra inwestycja, szczególnie wtedy, gdy raty kredytów były niższe niż wartość najmu i można raty było spłacać z otrzymywanego najmu. Wniosek z tego wychodził, że stopa zwrotu była sporo wyższa niż oprocentowanie kredytu.

Chciałem zrobić taką analizę pod tą tezę o sensowności wyceny NPV, gdzie wartość mieszkania to suma zdyskontowanych przepływów. Niemniej brakuje mi danych – może ktoś z Was nimi dysponuje (wynikami chętnie się podzielę):
      – dane najlepiej myślę od roku 1995
      – ceny najmu mieszkań (przykładowe mieszkanie w Poznaniu)
      – ceny mieszkań (jak wyżej)
      – bezpieczna stopa zwrotu (tu wezmę oprocentowanie obligacji)

Porównanie wartości otrzymywanych metodą NPV oraz wykresu cen i spojrzenie na korelację między nimi – a także stóp zwrotu alternatywnych.

pozdrawiam i dobrego dnia życzę 🙂

Viewing 0 reply threads
  • You must be logged in to reply to this topic.