Home › Forum › Stare_forum › Wzrost kursu franka – jaki optymalny kierunek działań?
- This topic has 0 replies, 1 voice, and was last updated 7 years, 2 months ago by
A Sz1.
-
AuthorPosts
-
-
24/01/2015 at 12:40 #8145
A Sz1
ParticipantJako nowy abonent newslettera przeczytałem najnowszy i poprzedni numer od deski do deski. M.in. zapamiętalem wskazówkę na potencjał wzrostu USD do PLN i EURO w I pół. 2015. Ale co z relacją USD do CHF? Mam kredyt CHF i od dłuższego czasu realizowałem strategię wzrostu oszczędności CHF w celu minimalizacji ryzyka kursowego (obecne oszczędności to 20% pozostającego kapitału do spłaty). Ale ostatni wzrost kursu CHF i artukuły o Global Reset (to już za progiem?), na tyle mnie zaskoczyły, że zastanawiam się czy nie należy mojej strategii zmodyfikować? Czy mam nadal zwiększać oszczędności CHF po obecnym wyższym kursie? Czy może zamienić dodatkowo posiadane oszczędności w PLN na CHF po obecnym kursie? (oszczędności w PLN to mniej więcej odpowiednik oszczędności w CHF). Czy może skierować PLN na USD na te pół roku? Czy może wyjść z kredytu CHF natychmiast kredytem w PLN? (kapitał do spłaty to mniej niż aktualna wartość mieszkania więc refinansowanie jest możliwe). Co się stanie jak zostaną wprowadzone SDR-y w ramach GR? Czy bycie w kredycie CHF w trakcie GR to nie jest ogromne ryzyko? Czy na te pytania można znaleźć odpowiedzi np. w poprzednich (archiwalnych) numerach Newslettera? Czy konkretnie moje pytania kwalifikują się do usługi “zapytaj Cynik9-a”? Moja sytuacja obecnie nie jest najgorsza tzn. kapitał do spłaty nie przekracza wartości mieszkania i rata nie przekracza 10% moich dochodów. Ale… po 15 Stycznia słowo “niemożliwe” zmieniło znaczenie ;-).
Jako nowy abonent newslettera przeczytałem najnowszy i poprzedni numer od deski do deski. M.in. zapamiętalem wskazówkę na potencjał wzrostu USD do PLN i EURO w I pół. 2015. Ale co z relacją USD do CHF? Mam kredyt CHF i od dłuższego czasu realizowałem strategię wzrostu oszczędności CHF w celu minimalizacji ryzyka kursowego (obecne oszczędności to 20% pozostającego kapitału do spłaty). Ale ostatni wzrost kursu CHF i artukuły o Global Reset (to już za progiem?), na tyle mnie zaskoczyły, że zastanawiam się czy nie należy mojej strategii zmodyfikować? Czy mam nadal zwiększać oszczędności CHF po obecnym wyższym kursie? Czy może zamienić dodatkowo posiadane oszczędności w PLN na CHF po obecnym kursie? (oszczędności w PLN to mniej więcej odpowiednik oszczędności w CHF). Czy może skierować PLN na USD na te pół roku? Czy może wyjść z kredytu CHF natychmiast kredytem w PLN? (kapitał do spłaty to mniej niż aktualna wartość mieszkania więc refinansowanie jest możliwe). Co się stanie jak zostaną wprowadzone SDR-y w ramach GR? Czy bycie w kredycie CHF w trakcie GR to nie jest ogromne ryzyko? Czy na te pytania można znaleźć odpowiedzi np. w poprzednich (archiwalnych) numerach Newslettera? Czy konkretnie moje pytania kwalifikują się do usługi “zapytaj Cynik9-a”? Moja sytuacja obecnie nie jest najgorsza tzn. kapitał do spłaty nie przekracza wartości mieszkania i rata nie przekracza 10% moich dochodów. Ale… po 15 Stycznia słowo “niemożliwe” zmieniło znaczenie ;-). Do tej pory miałem plan jak najszybszego wyjścia z tego kredytu, ale obecnie mam wątpliwości czy jest to dobry plan bo może mi zabraknąć czasu przed GR (potrzebuję 2 lat).
-
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.