Home › Forum › Stare_forum › Zakup 2 kg złota w Reifeisenbank w Wiedniu
- This topic has 0 replies, 1 voice, and was last updated 7 years, 9 months ago by
A Sz1.
-
AuthorPosts
-
-
25/10/2009 at 23:53 #7537
A Sz1
ParticipantPlanuję zakup 2 kg złota w Reifeisenbank w Wiedniu – jakie mogą mnie czekać niespodzianki?
1. zamieniłem zł na euro (w ciągu 1,5 miesiąca wybrałem okres najkorzystniejszy dla złotówki + zrobiłem wymianę w PKOBP po kursie negocjowanym – czyli widełki cena kupna / sprzedaży są minimalne).
2. Mam zamiar zabrać gotówkę i pojechać do Wiednia
– dlaczego tam – bo tam jest bardzo mała różnicą pomiędzy ceną kupna i ceną sprzedaży złota i jeśli będę chciał się pozbyć złota kupionego, chętnie tam je kiedyś sprzedam (chyba, że ktoś inny zapłaci lepiej),
Planuję zakup 2 kg złota w Reifeisenbank w Wiedniu – jakie mogą mnie czekać niespodzianki?
1. zamieniłem zł na euro (w ciągu 1,5 miesiąca wybrałem okres najkorzystniejszy dla złotówki + zrobiłem wymianę w PKOBP po kursie negocjowanym – czyli widełki cena kupna / sprzedaży są minimalne).
2. Mam zamiar zabrać gotówkę i pojechać do Wiednia
– dlaczego tam – bo tam jest bardzo mała różnicą pomiędzy ceną kupna i ceną sprzedaży złota i jeśli będę chciał się pozbyć złota kupionego, chętnie tam je kiedyś sprzedam (chyba, że ktoś inny zapłaci lepiej),
http://www.raiffeisen.at/eBusiness/services/resources/media/1015018521967-467546619219536029-275513223326729975-1-1-NA.pdfDo Wiednia chętnie bym pojechał po stwierdzeniu, że cena mi odpowiada (Aktualna, wysoka cena mi odpowiada, ale z biuletynu Cynika wynika, że mogą – nie muszą – ale mogą być jeszcze korekty w dół, więc trochę jeszcze czekam).
Jakie mogą mnie spotkać niepodzianki:
– ograniczenie w przewozie gotówki przez granicę (pojadę w 2 osoby – mogę wziąć 2 x ograniczenie),
– czy ma ktoś doświadczenie: czy na miejscu może nie być np. sztabek pół lub kilogramowych w ciągłej sprzedaży,
– czy mogą być jakieś ograniczenia w sprzedaży złota nie Austriakowi lub w wywozie tego złota poza granice Austrii
– czy zamiast 2x1kg powinienem w czterech podejściach kupić po 1/2 kg, by nie przekroczyć jakichś limitów?Będę wdzięczny za wszelkie uwagi
pozdrawiam
Tymek
-
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.