Home › Forum › Stare_forum › zlety/ryzyka związane z inwestowaniem w poszczególne kompanie i fundusze
- This topic has 0 replies, 1 voice, and was last updated 7 years, 9 months ago by
A Sz1.
-
AuthorPosts
-
-
31/07/2009 at 23:45 #7504
A Sz1
ParticipantPonieważ przymierzam się do zainwestowania części funduszy w papierowe złoto, zastanawiam się który z funduszy lub która z kompanii daje najlepsze rokowania. Za punkt wyjścia przyjąłem tabelę z newslettera z 21.07.09 ze strony 9 (ostatnie inwestycje Johna Paulsona). Za pomocą finance.yahoo.com porównałem charakter zmian części z tych papierów (http://finance.yahoo.com/echarts?s=GDX#chart2:symbol=gdx;range=2y;compare=au+gld+kgc;indicator=ke_it+ke_ud+volume;charttype=line;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=on;source=undefined)
Ponieważ przymierzam się do zainwestowania części funduszy w papierowe złoto, zastanawiam się który z funduszy lub która z kompanii daje najlepsze rokowania. Za punkt wyjścia przyjąłem tabelę z newslettera z 21.07.09 ze strony 9 (ostatnie inwestycje Johna Paulsona). Za pomocą finance.yahoo.com porównałem charakter zmian części z tych papierów (http://finance.yahoo.com/echarts?s=GDX#chart2:symbol=gdx;range=2y;compare=au+gld+kgc;indicator=ke_it+ke_ud+volume;charttype=line;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=on;source=undefined)
Ponieważ fundamentalnie nie znam tych kompanii i funduszy w ogóle (poza gdx) moje spostrzeżenia i pytania powstały wyłącznie na podstawie zachowania wyceny tych papierów w ciągu ostatnich 2 i 5 lat.
Pierwsze spostrzeżenie to błąd w tabeli ze wspomnianego newslettera. Kinross Gold został wg tego co podał Cynik9 kupiony za 33$ w Q4/07. Zgodnie z http://finance.yahoo.com/echarts?s=KGC#chart7:symbol=kgc;range=20070105,20090104;indicator=volume;charttype=line;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=on;source=undefined
w tym okresie (ani żadnym innym) akcje tej kompanii nie były droższe niż 27$. Jeśli KC wymieniony w newsletterze i KGC w finance.yahoo.com to inne spółki proszę o sprostowanie.
Drugie spostrzeżenie to podobne zachowanie GDX, KGC i AU (choć o różniej amplitudzie) i zgoła odmienne zachowanie GLD (odwołuję się ciągle do pierwszego z wykresów). Chętnie poznam przyczyny odmiennego zachowania tego funduszu, dlatego proszę o komentarz lub odesłanie do jakichś syntetycznych informacji, które pozwolą mi to lepiej zrozumieć.
Generalnie wnioski jakie mi się nasuwają patrząc wyłącznie na wykres tych papierów za ostatnie pięć lat to:
1. Stabilny “zysk” bez dużych wahań kursu przynosi GLD
2. KGC pozwala długoterminowo zarobić tak jak KGC dając po drodze więcej emocji i szans na realizację większych zysków
3. GDX oraz AU wyglądają blado na tle wyżej wymienionej dwójki. Dziś są tam gdzie pięć lat temu nurkując po drodze mocno.Ponieważ zdaję sobie sprawę, że bazowanie wyłącznie na historycznym zachowaniu nie prowadzi do prawdziwych wniosków (a tym bardziej nie pozwala przewidzieć przyszłości), dlatego proszę o kilka słów komentarza i wskazanie materiałów przybliżających tą tematykę.
Pamiętam, że na dwuch groszach lub którymś z newsletterów przeczytałem, że inwestowanie w kompanie może być formą podlewarowenej inwestycji w złoto (w tym sensie, że charakter zmian jest podobny a amplituda znacznie większa) – to co przedstawiłem wyżej pokazuje, moim zdaniem że biorąc pod uwagę okres ostatnich pięciu lat nie jest to prawdą. Złoto od 2006 roku podwoiło swoją cenę (w $), natomiast wymienione kompanie i fundusze są w najlepszym wypadku 100% wyżej. Gdzie ten lewar zatem 🙂
-
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.