Home › Forum › Stare_forum › Życie z kapitału i S&P – pytanie do gospodarza
- This topic has 0 replies, 1 voice, and was last updated 7 years, 9 months ago by
A Sz1.
-
AuthorPosts
-
-
10/02/2013 at 21:20 #7960
A Sz1
ParticipantPonieważ jest to mój pierwszy post na tym forum, witam wszystkich uprzejmie. Postanowiłem go napisać by zadać gospodarzowi pytanie związane z tematem poruszonym w jednym z ostatnich 2NN. Pomyślałem, że może temat zainteresuje również inne osoby.
Chodzi mi mianowicie o artykuł poruszający temat życia ze zgromadzonego kapitału. Panie Cyniku, prezentowany przez Pana model zakłada ulokowanie kapitału w indeks S&P. Nasuwa mi się wobec niego pewna wątpliwość, nie wiem czy słuszna. Mianowicie do weryfikacji tezy użył Pan okresu, co prawda długiego, ale takiego w którym USA cały czas były jednym z najbogatszych krajów świata, ze sporą przewagą technologiczną, do tego ostatnio drukującym rezerwową walutę. Mam pewne wątpliwości czy okres ten czasem się nie kończy. Jeśli tak faktycznie się dzieje to pewnie lokowanie emerytury w S&P nie jest najlepszym pomysłem niezależnie od danych historycznych.
I teraz pytanie do Pana – spędził Pan na miejscu trochę czasu, zna trochę kraj i ludzi – co Pan sądzi o perspektywach USA na najbliższe kilkadziesiąt lat właśnie z punktu widzenia omawianego tematu? Czy Pana zdaniem można oczekiwać że S&P w XXI wieku będzie zachowywać się podobnie jak w wieku XX?
Ponieważ jest to mój pierwszy post na tym forum, witam wszystkich uprzejmie. Postanowiłem go napisać by zadać gospodarzowi pytanie związane z tematem poruszonym w jednym z ostatnich 2NN. Pomyślałem, że może temat zainteresuje również inne osoby.Chodzi mi mianowicie o artykuł poruszający temat życia ze zgromadzonego kapitału. Panie Cyniku, prezentowany przez Pana model zakłada ulokowanie kapitału w indeks S&P. Nasuwa mi się wobec niego pewna wątpliwość, nie wiem czy słuszna. Mianowicie do weryfikacji tezy użył Pan okresu, co prawda długiego, ale takiego w którym USA cały czas były jednym z najbogatszych krajów świata, ze sporą przewagą technologiczną, do tego ostatnio drukującym rezerwową walutę. Mam pewne wątpliwości czy okres ten czasem się nie kończy. Jeśli tak faktycznie się dzieje to pewnie lokowanie emerytury w S&P nie jest najlepszym pomysłem niezależnie od danych historycznych.
I teraz pytanie do Pana – spędził Pan na miejscu trochę czasu, zna trochę kraj i ludzi – co Pan sądzi o perspektywach USA na najbliższe kilkadziesiąt lat właśnie z punktu widzenia omawianego tematu? Czy Pana zdaniem można oczekiwać że S&P w XXI wieku będzie zachowywać się podobnie jak w wieku XX?
-
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.