Home › Forum › Stare_forum › CGT FREE (UK)
- This topic has 0 replies, 1 voice, and was last updated 8 years, 3 months ago by
Anonymous.
-
AuthorPosts
-
-
02/02/2013 at 04:09 #7955
Anonymous
InactiveTak sie teraz zastanawiam nad tym co gdzies na forum napisalem i co cynik w ostatnim newsletterze podkresil (brak podatku od sprzedazy monet angielskich) czy nie przekonwertowac sztabek na monety.
Krok bylby dla mnie dosyc duzy i operacja skomplikowana i rowniez stresujaca ze wzgledu na przemieszczanie sie z dosyc znaczna dla mnie iloscia kruszcu + musialbym dodatkowo ‘zatrudnic’ do pomocy rodzine. Bez pokazywania dowodu do 5k gbp/osobe mozna kupic za gotowke w pojedynczej tranzakcji i to maksymalnie do 10k gbp/rok (ciekawym jest czy mozna wyjsc ze sklepu, pozniej wejsc i bedzie to liczone jako oddzielna tranzakcja).
Przyznam szczerze, ze troche niepewnie sie czuje. Sytuacja komiczna mi sie wydaje, byc moze nawet podejrzana? Nie wiem od jakiej kwoty zaczyna sie byc podjerzanym w dzisiejszym swiecie, ale 5 mlodych osob wchodzacych do dealera zamieniajacch sztabki na monety i wychodzacych raczej do standardowych sytuacji nie nalezy.Wynikiem za to bylaby sakiewka z monetami i potencjalne unikniecie 18-28% podatku od sprzedazy w przyszlosci. Lekki minus w postaci wyzszego premium przy zakupie monet jak i strata na sprzedazy aktualnie posiadanych sztabek mysle, ze nie ma znaczenia w stosunku do potencjalnie zaoszczedzonych pieniedzy w przyszlosci. Czy taki ruch ma sens? Ja przynajmniej nie widze przeciw, ale moze cos mi umyka…
Tak sie teraz zastanawiam nad tym co gdzies na forum napisalem i co cynik w ostatnim newsletterze podkresil (brak podatku od sprzedazy monet angielskich) czy nie przekonwertowac sztabek na monety.Krok bylby dla mnie dosyc duzy i operacja skomplikowana i rowniez stresujaca ze wzgledu na przemieszczanie sie z dosyc znaczna dla mnie iloscia kruszcu + musialbym dodatkowo ‘zatrudnic’ do pomocy rodzine. Bez pokazywania dowodu do 5k gbp/osobe mozna kupic za gotowke w pojedynczej tranzakcji i to maksymalnie do 10k gbp/rok (ciekawym jest czy mozna wyjsc ze sklepu, pozniej wejsc i bedzie to liczone jako oddzielna tranzakcja).
Przyznam szczerze, ze troche niepewnie sie czuje. Sytuacja komiczna mi sie wydaje, byc moze nawet podejrzana? Nie wiem od jakiej kwoty zaczyna sie byc podjerzanym w dzisiejszym swiecie, ale 5 mlodych osob wchodzacych do dealera zamieniajacch sztabki na monety i wychodzacych raczej do standardowych sytuacji nie nalezy.Wynikiem za to bylaby sakiewka z monetami i potencjalne unikniecie 18-28% podatku od sprzedazy w przyszlosci. Lekki minus w postaci wyzszego premium przy zakupie monet jak i strata na sprzedazy aktualnie posiadanych sztabek mysle, ze nie ma znaczenia w stosunku do potencjalnie zaoszczedzonych pieniedzy w przyszlosci. Czy taki ruch ma sens? Ja przynajmniej nie widze przeciw, ale moze cos mi umyka…
-
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.